Finn Nørbygaard har levet fire liv: Mine kriser har været afgørende for, at jeg er, den jeg er

Engang blev Finn Nørbygaard landskendt som den sjove jyde, der ikke kunne sige squash. I dag er han en dybt alvorlig foredragsholder, der taler om forandring gennem smerte. Han fylder tirsdag 70 år og føler, han på den tid har levet fire forskellige liv

Finn Nørbygaard betegner den showbiz-verden, han kommer fra, som en overfladisk "forglemmelsesindustri". De seneste 20 år har han brugt på at søge indsigt i, hvordan man kommer gennem kriser som angst, professionelle nederlag og økonomisk ruin.
Finn Nørbygaard betegner den showbiz-verden, han kommer fra, som en overfladisk "forglemmelsesindustri". De seneste 20 år har han brugt på at søge indsigt i, hvordan man kommer gennem kriser som angst, professionelle nederlag og økonomisk ruin. . Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

To måneder før IT Factory krakkede i 2008, ringede bestyrelsesformand Asger Jensby til storinvestoren Finn Nørbygaard og stillede ham i udsigt, at hvis aktieudviklingen gik som forventet, ville han være god for en milliard kroner.

"Jeg måtte gå op og lægge mig ligesom Maude i 'Matador'. Jeg kunne ikke klare det, og jeg var flov over, at jeg ikke kunne klare det. Hvad gør man, hvis man ejer en milliard? Holder ferie på en yacht ved Barbados? Det var et skred i min selvforståelse som Esbjerg-dreng," fortæller Finn Nørbygaard.

Det viste sig, at dette gigantiske luksusproblem ikke var reelt. Problemet var modsat, at pengene ikke fandtes. IT Factory var et svindelnummer begået af direktøren Stein Bagger. Finn Nørbygaard var slet ikke milliardær, han var blanket af. Banken tog hans bil, hans hus, hans sommerhus. Det hele.

Ifølge Finn Nørbygaard var denne deroute den tredje af hans livs store øretæver. Men i dag afslutter han historien om den forsvundne milliard med et "gudskelov". For ligesom de to tidligere øretæver blev også denne efterfulgt af en genfødsel, som bragte ham videre i livet.

"Jeg ser det sådan, at fordi jeg har været igennem de her ting, kan jeg rådgive andre. Jeg kan sige til landmænd, der læner sig op ad en fallit: 'I tror, I skal dø, men det skal I ikke'. Mine kriser har været afgørende for, at jeg er en anden end bare ham, der engang lavede nogle sjove film. Det er på grund af øretæverne, at jeg som 70-årig stadig er fuld af energi," siger Finn Nørbygaard, hvis runde fødselsdag er i morgen.

Engang var han den sjove komiker, der blev landskendt sammen med Jacob Haugaard som aarhusiansk buskontrollør i tv-sketches, fjollet jysk detektiv på film og købmands-kunde med alvorlige udtaleproblemer med ordet "squash" i en populær reklamefilm. Og siden var han entertaineren, som havde succes i shows på tv og på scener landet over. I dag er det en glæde for ham, at han ikke længere er den person

"Hver stor krise, jeg har haft, er blevet fulgt af en genfødsel eller genopstandelse til et nyt, spændende livsafsnit. Jeg var skolelæreren, så var jeg showbizzen, så psykoterapeuten og her i sidste del er jeg foredragsholderen," siger Finn Nørbygaard, som på denne måde mener at have levet fire liv på 70 år.

"Det kan lyde overgearet at tale om genfødsel, men sådan føles det. Jacob Haugaard ved, hvad jeg taler om, for han oplevede det samme med sin alkoholisme. Det påfaldende er, at det typisk tager ni måneder at komme ud på den anden side. Ligesom en graviditet," siger Finn Nørbygaard, som i sin bog "Mine 12 veje til liv" fra 2020 har formuleret en læresætning, som ligger langt fra den lune jyske bøvethed i "Jydekompagniet"-filmene og Tuborg Squash-reklamerne: ”Smertens intensitet er ligefrem proportional med forandringspotentialet”.

Den første store krise, der transformerede den esbjergensiske lærer, indtraf i 1984. Finn Nørbygaards daværende kæreste skulle til USA, men da hun var rejst, brød han helt sammen. Det viste sig, at begivenheden havde revet op i en dyb smerte, som gik tilbage til, at han, da han var helt lille, var blevet adopteret bort.

"Der, hvor jeg kom fra, var holdningen, at problemer ikke var noget, man talte med terapeuter om, men noget, man løste ved at drikke nogle bajere og score nogle damer. Men nu kunne jeg ingenting. Jeg magtede ikke at lave andet med mine elever end at spille rundbold. Derfor tog jeg til Aarhus og fik en samtale med psykoterapeuten Asta Fink. Det var et utrolig heldigt valg og et stort vendepunkt for mig," fortæller Finn Nørbygaard.

Han fik hjælp til at begyndte at arbejde med sig selv og sin angst for at blive forladt. Som adoptivbarn havde han følt sig kasseret, men han fandt ud af, at det var omvendt. Han var gudskelov blevet tilvalgt af sine nye forældre.

Den anden store krise fulgte i 2002 efter en hektisk tid, hvor alt kunne lade sig gøre og alle jublede af de shows, film og løjer, han lavede.

"Jeg havde lige lavet showet 'Mig og Elvis' og fået så mange stjerner, at jeg kunne tapetsere væggene med dem. Så fulgte jeg efter med showet 'Finn og Co.' og fik så mange tæsk, at det drev ned ad væggene og vaskede alle stjernerne bort igen. Det slog så hårdt, at jeg var klar over, at showbiz var slut," fortæller Finn Nørbygaard.

De efterfølgende seks år brugte han på at uddanne sig til psykoterapeut, samtidig med at han investerede sine showbiz-penge, indtil de som den tredje store krise forsvandt Og siden fulgte genfødslen til ham, der holder foredrag om at komme gennem kriser. Han understreger dog, at han ikke er til den smarte selvudviklings-stil med fem hurtige råd.

"Jeg har overværet et møde med den amerikanske motivationscoach Tony Robbins, som fortalte om en 92-årig dame, der havde løbet maraton. 'Hvis I tror, I kan det samme, kan I også,' sagde han til nærmest religiøs jubel. Han er ikke i min fagforening. Jeg tror ikke på den slags snuptagsløsninger," siger Finn Nørbygaard, som har et nærmest diametralt modsat råd om, hvad man gør, hvis man løber ind i eksistentiel angst, professionelle sammenbrud eller økonomisk ruin:

"Man gør ingenting. Man prøver at lade være med at gå i druk eller kaste sig i Øresund, og i stedet lægger man sig ned på gulvet og hulker, til naturen og tiden har fået krisen til at drive over," siger Finn Nørbygaard, som ser akkurat dét som sin tro:

"Jeg tror på menneskets iboende helingskraft."