Flyverpræst med mission i blodet

Heinrich Wichmann Pedersen er kendt som humørfyldt missionsmand med sans for det folkelige. I morgen fylder han 60 år

Heinrich Wichmann Pedersen er ikke teolog, men cand.mag. i religion og historie fra Aarhus Universitet. - Privatfoto.
Heinrich Wichmann Pedersen er ikke teolog, men cand.mag. i religion og historie fra Aarhus Universitet. - Privatfoto.

Baltikum, Libanon, Libyen og Kuwait. Det er alle lande, som Heinrich Wichmann Pedersen har været udsendt til. Sognepræsten i Randbøl-Nørup Sogn ved Vejle, der fylder 60 år i morgen, har nemlig en sidebeskæftigelse som flyverpræst i militære aktioner.

”Den daværende flyverprovst tog for givet, at jeg var ordineret, men det var jeg ikke på det tidspunkt. Så måtte jeg gå til biskop Niels Henrik Arendt, som ordinerede mig, mod at jeg beviste, at jeg var uundværlig for folkekirken, som han sagde.”

”Det indebar to teologiske opgaver, som det så heldigvis lykkedes mig at bestå.”

Heinrich Wichmann Pedersens kolleger beskriver ham som et utrolig engageret og hjælpsomt menneske.

”Jeg sætter utrolig stor pris på Heinrich som kollega. Han er engageret og meget hjælpsom og har været en god hjælp for mig. Og ikke mindst kommer han hjem fra jobbet som flyverpræst med et udblik, der er inspirerende.”

”Han prædiker, så folk kan forstå det, og han er optaget af, at mennesker hører evangeliet,” siger en anden kollega om ham.

Heinrich Wichmann Pedersen er ikke teolog, men cand.mag. i religion og historie fra Aarhus Universitet. Og så er han i den grad optaget af mission.

Han har været sekretær og missionær i Dansk Santalmission fra 1986 til 1995 og generalsekretær i Den Danske Israelsmission fra 1995 til 2006. Herefter blev han sognepræst.

Et sognebarn, som efter eget udsagn ikke slider kirkebænkene op, synes, at Heinrich Wichmann Pedersen er en god præst.

”Og jeg har ham til spinning, hvor jeg er instruktør, og han er da ligesom folk er flest. Det er jo ikke overfine folk, vi har her, og han er ikke bleg for en frisk bemærkning. Og så er han kvik i bolden.”

Siden uddannelsen fra Aarhus Universitet har han været involveret i Dansk Ydre Mission, han har været ungdomssekretær for det daværende Santalmissionen - nu Danmission - og senere som udsendt missionær, blandt andet i Nepal, hvor han havde hele familien med. De var der i tre et halvt år, og hele familien har stadig et varmt hjerte for Nepal.

”Jeg har altid interesseret mig for religionsmøder. Det var derfor, jeg læste religion på universitetet.”

Heinrich Pedersen holder et utal af debatmøder og foredrag, så ud over præstegerningen og interessen for mission har den snart 60-årige mand nok at gøre.

Han er værdsat af kollegerne i Ydre Missions Hus i Christiansfeld, både for sit humør, sin erfaring og for sine initiativer til at gøre Ydre Missions Hus til en fælles platform for de missionsselskaber, som holder til der.

Han holder af at debattere, men også af at provokere, når det gælder missionens rolle i dag, hvor størstedelen af verdens kristne befolkning bor i de områder, som traditionelt har været genstand for danske missionsselskabers arbejde.

Heinrich Wichmann Pedersen er gift med Lilian, og parret har to voksne børn.