Prøv avisen
Portræt

Fødselaren er i tvivl om, hvorvidt han kan dø

Evald Krog bestilte selv kunstneren Allan Otte til at male portrættet af ham. Stifteren af Muskelsvindfonden har altid omgivet sig med farver, smukke ting og kvalitet. Foto: Muskelsvindfonden

Siden sin fødsel for 75 år siden har muskelsvindramte Evald Krog modbevist lægernes forudsigelser om hans snarlige død. Stifteren af Muskelsvindfonden kæmper for aktiv livshjælp, handicaprettigheder og et liv i farver

En mand i kørestol med en stor kappe og en kæmpe hat i mange farver kører rundt og tiltrækker sig opmærksomhed på Muskelsvindfondens landsmøde i Karrebæksminde i begyndelsen af 1980’erne.

Betragteren er en 23-årig kvinde, der lige havde fået konstateret muskelsvind og var dukket op til sit første landsmøde. Manden er selvsikker, farverig og flamboyant, og den unge kvinde får en klar fornemmelse af, at her kommer kongen kørende, og vi andre er hans ydmyge hof. Den farverige mand har en aura af intensitet, og hans tilstedeværelse er både ærefrygtig, sjov og spændende.

Sådan forklarer næstformand i Muskelsvindfonden, Janne Sander, sit første møde med stifteren og mangeårige formand for fonden, Evald Krog, der i dag fylder 75 år. Hun fortæller, at han stadig er intenst nærværende at være sammen med. Og han har en særlig evne til at række ud og få én til at føle sig set.

Janne Sander har især lært ham at kende gennem deres samarbejde i Muskelsvindfondens formandskab, hvor de arbejdede sammen fra 2008, indtil Evald Krog trak sig fra posten i 2016.

”Som formand for fonden var han også lyttende, anerkendende og åben over for alles input. Til sidst rundede han af, gav sine synspunkter – uforbeholdent, gerne underfundigt og fuld af humor,” siger næstformanden og uddyber:

”Frem for alt er han et menneske, der altid har vægtet at møde mennesker i respekt. Han klæder sig pænt på, er velsoigneret og kan begå sig. I virkeligheden er han et meget nobelt menneske.”

Allerede som lille fik Evald Krog konstateret sygdommen muskelsvind. Professoren på Ortopædisk Hospital i Aarhus fortalte forældrene, at Evald ville dø, inden han blev fire år. Da drengen rundede de fire år, lød forudsigelsen fra de professionelle, at Evald Krog ikke ville blive 20 år. Igen tog lægerne fejl. For Evald Krog er her endnu, dog med hjælp fra en respirator og en sondeknap på maven til at indtage mad. Krog har tidligere udtalt, at han er i tvivl om, hvorvidt han overhovedet kan dø nu.

Evald Krogs forældre sagde, at han var en klog og gæv dreng, og man måtte bruge de evner, man var udstyret med. Faderen sagde til en ganske ung Evald, at han skulle være forretningsmand. Ifølge Evald Krog selv har han levet op til forudsigelsen, da han ”har solgt muskelsvind og holdninger”.

I 1971 oprettede han Muskelsvindfonden. Fem år efter etablerede han Rehabiliteringscenter for Muskelsvind, og han er manden bag indsamlingsaktiviteter som Grøn Koncert og Cirkus Summarum. Karrierens sidste store projekt var etableringen af ferie- og konferencecentret Musholm for mennesker med handicap.

”Evald er kendetegnet ved at være ekstremt dygtig til at danne netværk og lave det til venner. Hans helt store force er at gøre sig selv og hans sag interessant nok, så folk vil være med til at løfte for ham. Det gælder medarbejdere, frivillige og politiske kontakter. Der er derfor, Muskelsvindfonden er, hvor den er i dag,” siger Janne Sander.

Ifølge næstformanden i Muskelsvindfonden er Evald Krogs vigtigste politiske resultater, at mennesker med indgribende handicap får personlig hjælpeordning, så de kan flytte ud af institutionerne og få hjælp i eget hjem. Og kampen for aktiv livshjælp, heriblandt muskelsvindsramtes ret til at få en respirator. Ligesom Evald Krog selv har fået.

”Som Evald Krog altid siger: ’Det er ikke en dårlig idé af få luft’ og ’Det er altid rart at kunne trække vejret.’”

Evald Krog bor i Ajstrup syd for Aarhus og har en kæreste, han ikke bor sammen med. Desuden har han en datter fra et tidligere forhold og to børnebørn. Evald Krog har fået demenssygdommen Alzheimers, hvilket han har været helt åben om offentligt.