Født til at gøre en forskel for fællesskabet

Efter en karriere som udsendt for Udenrigsministeriet vendte Christian Dons Christensen for to år siden tilbage til Danmark for at blive departementschef i Kirkeministeriet. På søndag fylder han 50 år

”Der er en kolossal dynamik og ånd i at have med folkekirken at gøre. Det er jo virkelig et felt, hvor Forvaltningsdanmark møder Foreningsdanmark, og det er et felt med enorm rummelighed og pluralisme,” siger Christian Dons Christensen, som på søndag fylder 50 år. –
”Der er en kolossal dynamik og ånd i at have med folkekirken at gøre. Det er jo virkelig et felt, hvor Forvaltningsdanmark møder Foreningsdanmark, og det er et felt med enorm rummelighed og pluralisme,” siger Christian Dons Christensen, som på søndag fylder 50 år. – . Foto: Leif Tuxen.

Mens mange børn nok drømmer om at blive skuespillere, superhelte eller stjerner på sociale medier, drømte Christian Dons Christensen som barn om at blive ansat i det offentlige og gøre noget for fællesskabet.

”Det er måske for meget sagt, at jeg ligefrem drømte om at blive embedsmand. Men mine tanker og drømme gik helt klart i retning af at gøre en forskel for fællesskabet, og det virkede oplagt at gøre det inden for det offentlige. Det er klart, at mine forældres stillinger og deres holdning var med til at føre mine tanker i den retning. Min far var meget optaget af, at man skulle engagere sig i sin samtid, og han var klart en rollemodel,” siger departementschefen i Kirkeministeriet.

Christian Dons Christensen er født i København, men voksede op i Ribe, hvor hans mor, Elisabeth Dons Christensen, var gymnasielærer og senere blev biskop, og hvor hans far, Carl Henrik Dons Christensen, var kommunal- og siden amtsdirektør. Fra forældrene fik han dermed både et kendskab til arbejdet i det offentlige og til folkekirken, og i en kort periode overvejede han at skifte statskundskabsstudierne ud med teologi. Han endte dog i ”det rationelle spor” og blev i 1995 cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet med topkarakterer. Dette gav ham – i kombination med en uddannelse som sprogofficer i russisk og serbokroatisk – gode forudsætninger for en karriere i statsadministrationen med vægt på udenrigspolitik.

Og sådan kom det også til at gå. Efter en stilling som fuldmægtig i Indenrigsministeriet i 1996 kom han i 1997 til udenrigstjenesten, hvor han var ansat frem til 2017 med undtagelse af en periode som kontorchef i Fødevareministeriet fra 2009 til 2011.

Undervejs har han beskæftiget sig med både europapolitik og Naboskabsprogrammet, ligesom han har været udsendt til den danske Nato-repræsentation i Bruxelles og til ambassaden i russiske Moskva. I 2015 blev han udnævnt til dansk ambassadør i Kijev og flyttede til Ukraine med sit og hustruen Anna Libaks yngste barn. Anna Libak, som han mødte på sprogofficeruddannelsen i slutningen af 1980’erne, blev boende i parrets villa i Valby sammen med parrets to sønner.

Planen var, at Christian Dons Christensen skulle blive i Ukraine i fem år, men i begyndelsen af 2017 vendte han hjem til Danmark for at blive departementschef i Kirkeministeriet – en stilling, der forenede så mange af hans interesser, at han ikke kunne sige nej til den.

”Der er en kolossal dynamik og ånd i at have med folkekirken at gøre. Det er jo virkelig et felt, hvor Forvaltningsdanmark møder Foreningsdanmark, og det er et felt med enorm rummelighed og pluralisme,” siger han.

Christian Dons Christensen har selv siddet i menighedsrådet i sin lokale kirke, Jesuskirken i Valby, og kommer der fortsat. Her glæder han sig især over at høre gode prædikener.

”Og om det kan jeg sige, at en politisk prædiken efter min mening aldrig er god, men at gode prædikener næsten altid er politiske og tager udgangspunkt både i evangeliet og i aktuelle samfundsanliggender,” siger han.

I fritiden holder Christian Dons Christensen blandt andet af at komme i familiens sommerhus ved Vejers i Vestjylland, at læse russiske romaner og at spille spil. På fødselsdagen har de tre børn på nu 9, 20 og 24 år og hustruen Anna Libak lovet at spille en omgang af brætspillet Azul med ham. Tidligere har familien slidt flere spil af Settlers op, og Christian Dons Christensen introducerer gerne familien for nye spil. Fødselsdagen bliver desuden fejret med en stor fest til sommer, hvor anledningen er, ”at både min hustru og jeg har levet 50 år her på jorden, 25 af dem som ægtepar.”