Folkeoplyseren, der blev oprører

Forfatter Finn Slumstrup har viet sit liv til at oplyse folket. Om alt fra udkanten af Danmark til hjertet af jazzen, og han hænger stadig i. I morgen fylder han 75 år

 Fra Ærø har forfatter og tidligere programchef for P1 Finn Slumstrup taget kampen op for at sikre Udkantsdanmark bedre forhold.
Fra Ærø har forfatter og tidligere programchef for P1 Finn Slumstrup taget kampen op for at sikre Udkantsdanmark bedre forhold. . Foto: Casper Dalhoff/Polfoto.

Der er ingen grænser for Finn Slumstrup. Det kan lyde paradoksalt for en mand, der har været formand for Grænseforeningen i ni år, men ser man på hans virke, har morgendagens fødselar forgrenet sig på tværs af det meste.

Det ses ikke mindst af hans foredragsliste. Den er lang, og den kommer vidt omkring lige fra Grundtvig og B.S. Ingemann til folkekirken, dansk kultur i den globale landsby – og jazz. Man håber, han selv holder rede i det hele.

Den røde tråd er folkeoplysning, har han forklaret. Derfor giver det god mening, at han i sin tid uddannede sig til lærer og begyndte sin oplysningsmission som lærer på Snoghøj og Askov Højskole for siden at blive forstander på Vallekilde. Som 45-årig skiftede han publikum, men missionen var fortsat at lære danskerne om nogle af de vigtigste ting i livet – nu blot som informationschef i Dansk Flygtningehjælp.

Fem år senere var publikummet måske ikke forandret så meget endda, men platformen var, da han blev chef for P1 i Danmarks Radio gennem otte år, efterfulgt af otte år med titlen som programmedarbejder i DR Kultur. Her producerede han flere populære programmer, ikke mindst ”Radioklassikeren” og ”Mennesker og tro”.

Finn Slumstrup er fra Himmerland, hvor man gerne bryster sig af at være gjort af et særligt stof, og fødselaren er ingen undtagelse. Derfor er listen over meritter ved siden af arbejdslivet også omfattende: Han har været medlem af eller formand for Dansk Musikråd gennem to årtier (og er selv habil jazztrommeslager). Han har som sagt været formand for Grænseforeningen, og så har han et betragteligt forfatterskab bag sig. Bøger om folkeoplysning, flere biografier om blandt andre litteraturkritikeren Jørgen Bukdahl, højskolelæreren Jens Kruuse og manden bag Arla, Knud Friis, samt tre bøger om udviklingen i grænselandet.

Og så er vi fremme ved det, der har optaget ham allermest de seneste år, for der er også andre grænser i Danmark end den mod syd. Der er den, som adskiller udkanten af Danmark fra resten af landet, og den har Finn Slumstrup aktivt gjort oprør imod siden 2014 gennem foreningen Oprør fra Udkanten. Den bestyrer han fra hjemmet på Ærø sammen med en anden ærøbo, den tidligere teologi-professor på Aarhus Universitet Viggo Mortensen. Og med den har han formået at skabe ny folkeoplysning gennem positive historier fra de dele af Danmark, der ikke får del i udviklingen.

Fødselsdagen bliver helt karakteristisk ikke fejret ved at sætte sig ned, men med en rejse til Dresden, hvor han sammen med sin kone er på en oplysende tur med Luther og Bach som tema arrangeret af kunst- og litteraturforeningen på Ærø.