Kim Wall lånte sin stemme til de svage

Den svenske freelancejournalist rapporterede fra nogle af verdens farligste lande. Men blev dræbt i det fredelige farvand mellem Sverige og Danmark

Opgaven på den danske ubåd blev den svenske journalist Kim Walls død. Dette foto er taget af hendes bror.
Opgaven på den danske ubåd blev den svenske journalist Kim Walls død. Dette foto er taget af hendes bror. . Foto: Tom Wall/AP/ritzau.

Kim Wall havde stor erfaring i at arbejde over hele verden, også i lande, hvor man ikke anbefaler, at kvinder rejser alene. Alligevel blev det en tilsyneladende helt ufarlig opgave på en dansk u-båd, der kostede hende livet.

Ifølge flere medier var Kim Wall udsendt for det amerikanske tech-medie Wired for at skrive om opfinder Peter Madsen og hans hjemmebyggede u-båd ”UC3 Nautilius”.

Omkring klokken 19.00 torsdag den 10. august sejlede hun ud fra Refshaleøen ved København sammen med u-bådskaptajnen. Men da hun ikke vendte hjem fra opgaven, meldte hendes kæreste hende savnet natten til fredag. Siden har et omfattende politiarbejde været i gang for at afdække, hvad der skete om bord på Peter Madsens u-båd. Men først i dag, efter fundet af dele af hendes lig, blev hendes død bekræftet.

Kim Wall kom fra en familie af journalister, blev født i Trelleborg og var selv uddannet fra Sorbonne i Paris, London School of Economics og Columbia Journalism School i New York, hvorfra hun tog sin mastergrad i journalistik i 2013. Den unge kvinde slog hurtigt sit navn fast som international freelancejournalist for blandt andet The New York Times, The Guardian og South China Morning Post.

Det seneste år var hun baseret i New York og Beijing, men rapporterede fra hele verden, blandt andet om jordskælvsofre i Haiti, minefelter i Sri Lanka, feminister i Kina og følgerne af Idi Amins tortur i Uganda.

Først og fremmest var det historier om mennesker, kvindekamp og undertrykkelse, der optog Kim Wall, men hun skrev også om så forskellige emner som biohacking, vampyrer, fetichisme og popkultur.

En af hendes kolleger, Sruthi Gottipati, husker hende som modig, udadvendt og ambitiøs og beskrev søndag i den engelske avis The Guardian deres første møde:

”Hun havde sit brune hår samlet i en top på hovedet, og jeg drillede hende lidt med, at hendes tøj var hipster-smart.”

Men kollegaen fik stor respekt for Kim Walls arbejde, da de begge var på opgave i Uganda for International Women’s Media Foundation.

”Hun kastede sig ud på opgaver i lokale motorcykeltaxaer, og jeg kan huske, jeg spurgte, om hun ikke var bange for at færdes på den måde i et land, hun ikke kendte. Men hun svarede eftertænksomt, at hun følte sig tryg.”

I de dage, der er gået siden Kim Walls forsvinden, har hendes familie modtaget mange beviser på,”hvor elsket og vellidt hun var som menneske, som ven og som professionel journalist. Fra alle dele af verden har vi fået tilkendegivelser om Kims evne til at gøre en forskel som menneske,” skrev Kim Walls mor, Ingrid Wall, i dag på Facebook.

Moderens udtalelse slutter med ordene:

”Hun lånte stemme til de svage, de udsatte og de marginaliserede. Den stemme skulle have lydt længe endnu. Nu bliver det ikke sådan.”

Også mange formelle kondolencer fra forskellige journalistiske organisationer løb ind til nyhedsbureauerne, da det i dag blev kendt, at Kim Wall er død. Blandt andet fra Kina, hvor foreningen af udenlandskorrespondenter skrev:

”Det er med stor sorg, vi har modtaget bekræftelsen på Kim Walls død. Kim blev medlem af klubben, da hun for nylig vendte tilbage til Beijing, og hun var fuld af begejstring for de artikler, hun havde planer om at skrive. Hun var en talentfuld journalist med integritet og medmenneskelighed.”

Kim Isabel Fredrika Wall blev 30 år.