Ib Michael - en forfatter på rejse med sig selv

På lørdag fylder den folkekære forfatter Ib Michael 70 år. Han har set mere af verden end de fleste - og fået mange bøger ud af sine rejser

Ib Michael har rejst verden rundt og hentet de eksotiske eventyr ind i sine folkekære romaner.
Ib Michael har rejst verden rundt og hentet de eksotiske eventyr ind i sine folkekære romaner. Foto: Nikolai Linares.

Udlængslen lyser ud af en sætning i Ib Michaels digtsamling ”Vinden i Metroen”, hvor forfatteren, som fylder 70 år på lørdag, skriver:

”Jeg er en mand der langsomt vender hjem blot foretrækker jeg turen over sydens sol tanken om at blive fanget på en stråle der rejser den anden vej.”

Rejselyst er da også kendetegnende for hans forfatterskab, der ofte har dyrket det eksotiske med et sansende, nærmest drømmende sprog.

Hans debutroman fra 1970, ”En hidtil uset drøm om skibe”, blev søsat kort tid inden, han tog på den første af flere lange rejser - netop med skib.

I 1971 sejlede han over Atlanterhavet, og siden har den eventyrlystne Ib Michael foretaget ekspeditioner til blandt andet Mayalandet i Mexico, flere steder i Sydamerika, til Kina, Tibet og Asien.

Ib Michaels tredje værk efter romanen ”Den flyvende kalkundræber” var da også en rejseroman, som fik titlen ”Mayalandet”. Den blev udgivet sammen med maleren Per Kirkeby og fotografen Teit Jørgensen, som var med på rejsen.

En anden af Ib Michaels rejsemakkere er Troels Kløvedal. Sammen har de blandt andet sejlet i Det Indiske Ocean med Kløvedals skib ”Nordkaperen”.

Og i 2004 befandt Michael sig i Ao Sane-bugten med udsigt til det sydligste punkt på Phuket. Han boede i en bambushytte, da tsunamien skyllede ind og hærgede Sydøstasien. Og sådan blev han en af tragediens bedste beskrivere:

”Døden har været her, og man kan kun være taknemmelig over at være i live,” sagde han efterfølgende til TV 2.

Der er tilfaldet Ib Michael en mængde priser igennem årene. I 1979 modtog han Gyldendals Boglegat, 10 år senere fik han Week-endavisens Litteraturpris, og i 1995 blev han kåret som danskernes yndlingsforfatter med Bog og Idé-prisen.

Men han har også oplevet decideret fjendskab med Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl, som han fra sin egen blog beskyldte for at være hadefuld. Det endte med lidt af en blogkrig mellem de to skribenter i 2011. Og det hele kulminerede, da Ib Michael fra sin blog på Gyldendal lovede Bukdahl ”tørre tæsk”, inden fejden forsvandt sammen med de aviser, man pakker fisk ind i. Og anderledes forsonende har Ib Michael udtrykt sig her i avisen:

”Nogle har i dag en tendens til at gøre alverdens diskussioner til et spørgsmål om liv eller død, og de lægger sig derfor meget hårdt fast på nogle synspunkter. Men det er jo ikke liv eller død, det er det ikke, før man faktisk ligger på dødslejet. Og det er først der, man kan gøre op med sig selv, hvad rummelighed er,” sagde han, da han fortalte om, hvordan hans egen mor var mentalt åben lige til sin død.

Den indstilling er blevet et forbillede for den snart 70-årige eventyrer, der nok har mange gode rejser og bøger i sig endnu. Men noget tyder på, at Ib Michael nu er ved at falde mere til ro.

Inden Ib Michaels seneste roman, familiekrøniken ”Himlen brændte”, udkom i 2013, sagde han i hvert fald til Berlingske, at hans liv nu er i nogenlunde faste rammer.

”Jeg oplever mine børnebørn og min elskede Hanne og det kendte og det nære,” sagde han dengang med en klar indsigt om, at livet er et eventyr i sig selv.