Forlagschef og far til fem

Henrik Brandt-Pedersen har været både fængselspræst og hospitalspræst, før han i 1997 blev redaktør på Forlaget Anis. I morgen fylder han 50 år

Henrik Brandt-Pedersen er re-daktør på Forlaget Anis og fylder 50 år i morgen. I sin fritid er han sammen med familien og tager lange ture på sin racercykel. – Foto: Søren Staal.

I snart 15 år har Henrik Brandt-Pedersen været redaktør på Forlaget Anis, der udgiver teologisk litteratur. Han er også medredaktør af bøger som Gud efter Grosbøll og Interesse for Gud. Lysten til at beskæftige sig med fortolkninger af teologien og dens faglige sider gav ham i 1997 blod på tanden til at betræde stillingen som redaktør.

Han beskrives som en meget dygtig redaktør, en moderne teolog og en realistisk forlægger, der kan få forfattere til at præstere det ypperste og få fonde til at støtte udgivelserne.

LÆS OGSÅ: Spirituelle spørgsmål er blevet legitime på bogmesse

Men vejen mod redaktørjobbet har budt på mange forskellige afstikkere både uddannelsesmæssigt og i arbejdslivet.

Henrik Brandt-Pedersen er født ind i en familie af teologer og højskolefolk og opvokset i Store Brøndum i Himmerland, hvor faderen var provst i Hadsund Provsti. Selv har Henrik Brandt-Pedersen dog ikke altid vidst, at han ville læse teologi. I stedet begyndte han med at tage en samfundsvidenskabelig basisuddannelse på Aalborg Universitet, men sprang fra uddannelsen og læste i stedet dansk på Københavns Universitet. Her blev han hurtigt optaget af at fortolke salmer og lede efter kristne symboler i alt fra prosa til lyrik. Fra da af blev interessen for teologien vakt, og uden at færdiggøre danskuddannelsen skiftede han i 1985 over til teologistudiet på Københavns Universitet.

I studietiden var han aktiv i Studenterkredsen på Vartov i København og lavede blandt andet et jubilæumsskrift og sad med i Studenterkredsens bestyrelse.

Efter endt uddannelse blev Henrik Brandt-Pedersen ansat i en stilling som sognepræst i sognene Nørre Søby og Heden på Fyn. 25 procent af stillingen var som fængselspræst i Statsfængslet på Søbysøgård. I den forbindelse deltog han i den dengang nyoprettede efteruddannelse og supervision for fængsels- og sygehuspræster på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster.

Han søgte derefter en stilling som sognepræst i Godthaabs Sogn, som primært indbefattede arbejdet som hospitalspræst på Frederiksberg Hospital.

Jeg har været meget optaget af det personlige møde både med indsatte i fængslet og patienter på hospitalet. Jeg har ført mange sjælesørgeriske samtaler, og der er en del ligheder mellem patienterne og de indsatte. De er begge indlagt og indsat mod deres vilje og fanget af deres dom eller sygdom, fortæller Henrik Brandt-Pedersen.

De sidste par år i denne stilling var han tillige redaktør af Præsteforeningens Blad. I seks år var han hospitalspræst, indtil han søgte stillingen som redaktør på Forlaget Anis, fordi han gerne ville kombinere sin interesse for litteratur med teologiens faglige sider. Forlaget Anis er en del af Religionspædagogisk Center, hvor Henrik Brandt-Pedersen som direktør er en del ledelsen.

I fritiden går det meste af hans tid med at være sammen med familien, men han er også vild med sin racercykel, som han ofte tager lange ture på.

Han er gift med antropolog Cecilie Rubow og har fem børn. Familien er bosat i Brede nord for København.