Formand for problembarn på skinner Peter Schütze fylder 70 år i morgen

Formand for DSB og tidligere topchef i Nordea Peter Schütze fylder 70 år i morgen. Han har haft den udfordrende formandspost i DSB siden 2011 og mener, at DSB trods udfordringerne er bedre end sit rygte

Peter Schütze fotograferet i maj 2015, da han takkede for ridderkorset af 1. grad i audiens hos dronning Margrethe. –
Peter Schütze fotograferet i maj 2015, da han takkede for ridderkorset af 1. grad i audiens hos dronning Margrethe. – . Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix.

Det er sin sag at være formand for DSB. Alle har en mening om de danske statsbaner, og den er ikke altid god. Men Peter Schütze mener, at DSB trods alle udfordringer ofte er bedre end sit rygte. I hvert fald går det pænt fremad med økonomien og raskt nedad med gælden, selvom de op imod 200 millioner årlige rejsende stadig ikke får tog nok til tiden.

Det var da også en ydmyg Peter Schütze, der i 2011 indtog formandsposten i DSB, der også dengang lagde holdeplads til mange øretæver. Vejen frem for Danmarks rullende problembarn var ikke let, lød det.

”Der er kun hårdt arbejde, og det kommer til at tage noget tid. Der er ingen nemme løsninger,” sagde Schütze dengang.

Mange mente, at Schütze ved at påtage sig formandsposten i DSB udviste en risikovillighed, som han ellers ikke var kendt for i sine tidligere job. Selvom han engang var med i ungdomsoprøret, havde Schütze ry for at være en af de mere konservative typer i bankbranchen.

Han startede i 1971 med et studenterjob i Privatbanken, mens han læste økonomi på Københavns Universitet. Det førte til fast ansættelse i Privatbanken efter hans uddannelse som cand.polit. i 1973. Han steg støt i graderne, og han var med i toppen over Unibank og videre i fusionen til Nordea, hvor han blev dansk topchef i 2004.

Samtidig har han ad to omgange været formand for Finansrådet. Fra 2000 til 2003 og igen fra 2006 til 2009. Sidste gang var, da finanskrisen torpederede Danmark, og bankpakker for milliarder skulle forhandles på plads for at hjælpe den kriseramte finanssektor.

Men mens konkurrenten Peter Straarup har undskyldt for Danske Banks og sektorens rolle i finanskrisen, har tonen været en anden fra Peter Schütze: ”Jeg har svært ved at se, hvad det er, jeg skal undskylde for,” sagde Schütze ifølge Berlingske i 2011. Da han samme år steg ned fra toppen i Nordea, stod staten klar til at bruge hans kompetencer i et sporskifte af de større.

Samtidig har Peter Schütze ry for at lytte meget, inden han beslutsomt og i klar tale skærer igennem og ruller linjen ud. Og det var lige, hvad der var brug for som formand for de skrantende statsbaner.

Peter Schütze er blandt andre poster også formand for Falck og medlem af Det Systemiske Risikoråd, der rådgiver regeringen om forebyggelse af finansielle risici.

Han er gift med Ane Hendriksen, der er direktør i Velux Fonden. Parret bor i Charlottenlund og har tre døtre.

/ritzau/