Prøv avisen

Formand med interesse for regnorme

Det er vigtigt, at nogen taler dyrenes sag, mener Bengt Holst, der netop er valgt som ny formand for Det Dyreetiske Råd. Foto: Erik Refner.

Bengt Holsts interesse for dyr begyndte, da han som teenager købte en bog om regnorme. Han er netop udpeget som ny formand for Det Dyreetiske Råd

Den 60-årige Bengt Holst har arbejdet i Zoologisk Have i København i halvdelen af sit liv.

Han blev færdig på biologistudiet på Københavns Universitet en fredag i 1983 og blev ansat i Zoologisk Have mandagen efter. Siden har han arbejdet sig op og er i dag videnskabelig og viceadministrerende direktør. For nylig blev han udvalgt som ny formand for Det Dyreetiske Råd, efter at Peter Sandøe i juni valgte at trække sig tilbage som formand. Bengt Holst er udpeget frem til maj 2013, hvor der skal vælges nye medlemmer. Han har selv siddet i rådet siden 1998.

LÆS OGSÅ: Vi trænger til en diskussion af etik og brugen af dyr

Interessen for dyr kom først i løbet af teenageårene for Bengt Holst, selvom han som barn altid nød at tage ture igennem den nærliggende skov ved Virum uden for København, hvor han er opvokset. Hjemmefra var der også interesse for naturens gang. Hans far nød det liv, der blomstrede i haven og kunne ofte sidde med havearbejde fra morgen til aften, husker Bengt Holst.

Som teenager købte han selv to biologiske bøger på tilbud. Den ene handlede om regnormens liv, og Bengt Holst var så dybt fascineret, at han hurtigt købte en mere dybtgående biologibog om dyrs adfærd. I gymnasiet pustede en dygtig biologilærer blot yderligere til fascinationen for dyrene og deres forskellige færden og livsbetingelser. Så beslutningen om at læse videre på biologistudiet var ikke svær at træffe.

Selv har Bengt Holst egentlig ikke haft mange kæledyr, ud over hund, fisk og undulater. I dag har han blot hund og kat i hjemmet i Holte. De 250 forskellige arter i Zoologisk Have er også fuldt tilstrækkelige, bemærker han og afviser at have en yndling. Alt fra orme til elefanter interesserer ham, siger han.

Som videnskabelig direktør har han været med til at udvikle den videnskabelige side af Zoologisk Have.

I dag er der således en egentlig videnskabelig afdeling med dyrlæger og zoologer samt kandidat- og ph.d.-studier i samarbejde med Københavns Universitet. Og i 2010 indrettede Zoologisk Have et forskningslaboratorium.

Bengt Holst har også været med til at tegne Zoologisk Have internationalt. I 1996 var han selv med til at rådgive den brasilianske stat i sager om fire sjældne arter af løveaber, og han var medvirkende til, at Zoologisk Have i 2001 påbegyndte sit første egentlige feltarbejde i Malaysia med studier af den truede skaberaktapir.

Sin viden får han brug for som ny formand for Det Dyreetiske Råd. Rådet arbejder med alle etiske problemstillinger, hvor dyr kommer i kontakt med mennesker. Små som store. Eksempelvis har rådet drøftet etiske problemstillinger i forbindelse med at fremvise vilde dyr i cirkus samt med hensyn til seksuel omgang med dyr.

Bengt Holst er gift og har to sønner på 12 og 16 år samt to døtre på 32 og 27 år. Fritiden foregår stadig helst ude i naturen, dog også gerne uden for Danmarks grænser.