Prøv avisen
Portræt

Ellen Hillingsø er en fornem formidler af gode tekster

Ellen Hillingsø holder af ordet barnetro og har stadig sin. Den hænger sammen med, at hun bad Fadervor som barn og nu tager sine egne børn med i kirke og både har læst Børne-bibelen og Homers ”Iliaden” højt for dem. Foto: Nanna Navntoft/Polfoto

Ellen Hillingsø er mest kendt som skuespiller, men bruger halvdelen af sit arbejdsliv på oplæsning af litteratur. Hun har blandt andet indlæst Søren Kierkegaard-bøger og Det Nye Testamente. I dag fylder hun 50 år

De fleste ved, hvordan Ellen Hillingsø ser ud, men der er sandsynligvis endnu flere, der ved, hvordan hendes stemme lyder. Skuespilleren har nemlig gennem mange år brugt sin distinkte, mørke stemme til at formidle litterære tekster. Lige nu er hun eksempelvis ved at indtale den franske forfatter Delphine de Vigans oversatte romaner som lydbøger.

Hendes favoritforfatter er franske Marcel Proust, fordi der i hans tekstlige lag ligger store udfordringer for formidleren, men Ellen Hillingsø har også nydt at indlæse blandt andet Kierkegaards værker og passager fra Det Nye Testamente. På Det Kongelige Bibliotek i København bliver hun ofte brugt til at læse op, når store, udenlandske forfattere kommer på besøg. Hun nyder at tilegne sig skønlitterære tekster og kalder det ”vidunderligt at få lov til at formidle en god tekst”.

Ellen Hillingsø er uddannet på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater i 1994 og har siden været med i en lang række tv-serier, film og teaterforestillinger. Sit gennembrud fik hun i Ole Bornedals tv-serie ”Charlot og Charlotte” i 1996, hvor hun spillede den, på ydersiden, hårdkogte og udadvendte Charlot over for Helle Dolleris’ mere forsigtige Charlotte. Serien udspillede sig gennem de to kvinders biltur gennem Danmark. Senere har tv-seerne stiftet bekendskab med Ellen Hillingsø i TV 2-serien ”Rita”, hvor hun spiller mellemlederen Helle.

På det store filmlærred har hun spillet med i film som ”Karlas Kabale”, ”Eksperimentet”, ”Kærlighed og andre katastrofer” og for nylig havde hun en mindre rolle i Tom Hoppers ”The Danish Girl”. I 1998 fik hun en Robert for årets kvindelige birolle i filmen ”Sekten”. På teatersiden har hun blandt andet medvirket i ”En skærsommernatsdrøm” på Odense Teater og på en lang række københavnske scener.

50-årsfødselaren har for det meste flere ting i gang samtidig. Lige nu har hun netop afsluttet en hovedrolle i ”3 x Beckett” på Østre Gasværk Teater, hvor hun blandt andet speedsnakkede i en otte minutter lang monolog. Hun indtaler Delphine de Vigans bøger for forlaget People’sPress, hun forbereder en rolle som advokat i den kommende tv-serie ”Advokaten”, der produceres af Viasat, og hun er så småt begyndt at kigge på sin rolle i TV 2’s kommende julekalender. Desuden rejser hun land og rige rundt med et foredrag, som hun kalder ”Stram op og nap en morfar”.

Ellen Hillingsø er vokset op nord for København som datter af tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø og hustruen Birgitta Hillingsø. Hendes storebror er kirurgen Jens Hillingsø, der indtil for nylig var formand for hjælpeorganisationen Læger uden Grænser.

Hun er opdraget med aftenbøn og kirkegang og har fra barnsben haft en åbenhed over for, at der er noget større i tilværelsen end det, vi kan tage tage og føle på. Hun har i mange år mediteret dagligt, en praksis, hun tillærte sig, da hun var skuespillerelev i Aarhus. ”Hvis du stiller dig til rådighed for noget, som rækker ud over dig selv, så bliver tingene lidt nemmere,” har hun sagt i et interview til Kristeligt Dagblad for et par år siden.

Hun er gift med Christoffer Casten-skiold, der er marketingdirektør. Sammen har de børnene Thomas på 14 år og Anna på 12 år. Ellen Hillingsø har sammen med sin familie valgt at bosætte sig i et hus lige over for forældrenes villa i Charlottenlund i et slags familiekollektiv med to adskilte husholdninger. De går ture med hunden sammen, hjælper hinanden med at tømme postkasser og låner hinandens biler, når der er behov. Og især de to børn nyder, at de nemt kan stikke over til bedsteforældrene. Ifølge Ellen Hillingsø skal hun og forældrene dog stadig lave aftaler om, hvornår de skal ses, da alle har nok at se til i hverdagen.