Forstander på seniorhøjskole: Jeg ser frem til selv at blive kursist

I morgen åbner Seniorfestivalen på Marielyst Højskole. Arbejdet med seniorer igennem de seneste seks år har fået forstander Christian Schou til selv at slippe frygten for at blive gammel

I 2019 åbnede forstander på Højskolen Marielyst Christian Schou dørene til Danmarks første seniorfestival. Efter to år med corona-aflysninger bliver højskolens arealer den 27. og 28. juli igen fyldt med flere end 3000 seniorer.
I 2019 åbnede forstander på Højskolen Marielyst Christian Schou dørene til Danmarks første seniorfestival. Efter to år med corona-aflysninger bliver højskolens arealer den 27. og 28. juli igen fyldt med flere end 3000 seniorer. Foto: Flemming Keith Karlsen/Ritzau Scanpix.

Efter en lang karriere i mediebranchen som journalist, skiftede Christian Schou spor. Han og hustruen søgte i 2016 stillingen som forstanderpar på seniorhøjskolen Marielyst. De sidste seks år har han derfor arbejdet med at skabe fællesskaber og oplevelser for den ældre del af befolkningen. Og det har ændret på, hvordan han selv ser på det at blive ældre.

Et af de initiativer forstanderen står bag er seniorfestivalen. Da den blev afholdt første gang, var den en stor succes. Over seniorer 3000 deltog de to dage, festivalen varede. Som mange andre festivaler blev seniorfestivalen aflyst i 2020 og 2021. Men efter to år med corona åbner festivalpladsen igen i morgen. Det er nemlig ikke kun ungdommen, der har savnet musik, fællesskab og festivalstemning.

Seniorer i Danmark har ifølge Christian Schou rigtig meget at byde ind med og en stor interesse i at bidrage. Men før en festival er interessant, skal den også tale til de ældre. Deres liv skal være afspejlet i selve festivalen, derfor kan man både opleve gammel syrerock som Burnin Red Ivanhoe, klassisk dansk top, Keld og Hilda og Henning Stærk Band. Det er nemlig afgørende for Christian Schou, at musikken henvender sig bredt til seniorerne, og at seniorerne kan spejle sig i dem, der optræder.

"Næsten alle dem, der optræder, om det er foredrag eller koncerter, så er de personer, som står på scenen alle sammen selv seniorer. Når der i offentligheden bliver talt om seniorerne, er det ofte med termer som ældrebyrden. For at sætte fokus på, at de ældre har masser at bidrage med, har vi derfor valgt at prioritere seniorer på scenerne. Fordi de stadig har rigtig meget at byde på, og de vil rigtig gerne bidrage til samfundet," siger Christian Schou, der tilføjer:

"Man kommer derfor ikke til at se nogle nye unge hiphop-stjerner på 25 år, det vil ikke fungere her."

Christian Schou er vokset op med en far, der var arkitekt, og en mor, der var sekretær, begge var med til at give ham en protestantisk arbejdsetik. Han har derfor haft et travlt arbejdsliv, siden han var 22 år. Mange vil genkende ham fra tv-avisen. Han har både lavet tv, radio og været skrivende journalist, inden han blev forstander. Hvis man ser bort fra den protestantiske arbejdsetik, ser Christian Schou sig selv som kulturkristen. Og kirken får også en plads på festivalen i og med, at der bliver holdt aftenmesse hver dag, hvor den lokale præst kommer.

"Det var en rigtig fin seance i 2019, da der var aftenmesse. Det var noget, som festivalgængerne satte stor pris på," fortæller Christian Schou.

Skiftet fra arbejdet som journalist til at være højskoleforstander, har for Christian Schou medført en stor ændring, ikke mindst i forhold til hvordan hans arbejde bliver modtaget. Hvor der før var langt til modtageren, er seniorerne klar med efterkritik og meninger med det samme. Derfor har Christian Schou også brugt tid på at tale med kursister på højskolen om, hvad en seniorfestival skal være.

Ældrebyrde eller gråt guld?

"Jeg tror, der er en dyb skræk i samfundet for at blive gammel. Fordi der med alderdommen følger en forestilling om, at man bliver syg og svagelig. Men de kursister, der kommer på højskolen, er fulde af livserfaring og nysgerrighed, og de har så meget at give af," siger Christian Schou.

Hvordan Christian Schou selv tænker på alderdommen, har mødet og samtalerne med de ældre også ændret på.

"At være tæt på og tale med så mange seniorer, som har levet et langt liv, men stadigvæk har gåpåmod. Det har gjort, at jeg selv har fundet en glæde ved at blive senior. Og jeg ser derfor frem til selv at blive kursist en dag," siger Christian Schou, der fyldte 60 år i marts.

Når der skal findes inspiration til kurser og udvikling af højskolen, foregår det i samtale med kursisterne. Christian Schou oplever, at seniorerne er gode til at sætte fingeren på det, der mangler, og det som kan gøres bedre.

"Der er rigtig mange seniorer, som kommer igen og igen, fordi de tager højskolen til sig som et andet hjem. Det gør virkelig noget ved mennesker, at man mødes, bor og spiser sammen. Det kan være med til at skabe nye relationer, som ofte tager længere tid at skabe, når man er oppe i årene," siger Christian Schou.

Håbet med seniorfestivalen er derfor at række ud til de ældre og få vist, at de har masser at bidrage med.

"Jeg håber, at deltagerne får set de muligheder, der er for at leve et aktivt seniorliv. At de mister lysten til at synke sammen i lænestolen. Og kommer oplyst og oplivet herfra, som Grundtvig ville sige," siger Christian Schou.