Fra børne-tv og komik til filminstruktør

Hella Joof har både været med i børne-tv, optrådt som komiker og instrueret film. I dag fylder hun 50 år

Hella Joof kan som film-instruktør ramme mange forskellige følelser hos sit publikum. –
Hella Joof kan som film-instruktør ramme mange forskellige følelser hos sit publikum. –. Foto: Les Kaner.

Hun har fået os til at grine, hun har fået os til at græde, og hun har fået os til at græde af grin. Danmarks måske mest morsomme og herlige kvinde, Hella Joof, runder et skarpt hjørne torsdag, hvor de fem første årtier er i hus.

Hella Joof blev født i Birkerød og har en gambisk far og en etnisk dansk mor. Hendes opvækst var præget af billige bukser og få penge, og så havde hendes mor et alkoholproblem, der endte med at tage hendes liv i 2004.

LÆS OGSÅ: Præsternes Napoleon

Som ung var Hella Joof den utilpassede pige, der røg hash og droppede ud af 1.g. Hun var på tværs af samfundet, gik til rockkoncerter og svor, at hun ville være pibemager eller postbud, når hun blev spurgt til sin fremtid.

Men sådan gik det ikke. I stedet endte Hella Joof på Odense Teater, hvor hun blev uddannet skuespiller fra 1986 til 1990. Herfra gik det stærkt. Som Buller i børne-tv-programmet Bullerfnis blev hun kendt og elsket over hele landet. Siden så man hende også i Far, mor og Blyp og i familiefilmen Hannibal og Jerry, hvor hun fik en Bodil-nominering for sin rolle.

Bedst kendt er hun måske for at have været medlem af komikergrupperne Lex & Klatten og Det Brune Punktum. Her sparkede hun gang i danskernes lattermuskler med numre som Far brugte ikke noget i samarbejde med Martin Brygmann, Peter Frödin og Paprika Steen.

I 2001 debuterede Hella Joof som filminstruktør med filmen En kort, en lang, der blev en kæmpe publikumssucces.

Siden har hun instrueret en række film, heriblandt Oh Happy Day fra 2004, Fidibus fra 2006, Se min kjole fra 2009 og senest Sover Dolly på ryggen, der går i biograferne nu.