Fra barnestjerne til succesrig forfatter

Som teenager blev forfatteren Cæcilie Lassen landskendt for i sin unge alder at udgive en roman. Succesen fortsatte med historiske romaner, og nu er den 15. i rækken udkommet, samtidig med hun fylder rundt

I Cæcilie Lassens nye roman beskæftiger hun sig med 1700-tallets piratliv. Historiske omgivelser, der falder perfekt ind i hendes fortælleunivers.
I Cæcilie Lassens nye roman beskæftiger hun sig med 1700-tallets piratliv. Historiske omgivelser, der falder perfekt ind i hendes fortælleunivers. Foto: Liselotte Sabroe.

Forfatteren Cæcilie Lassen, der udgav sin første roman allerede som 16-årig, fylder 40 år på tirsdag. Fødselsdagen falder næsten samtidig med, at hendes bog "Dømt til døden", der er anden og sidste del af fortællingen om piratpigen Mary Reads liv i 1700-tallet, bliver udgivet. Det er 15. bog i rækken af anmelderroste romaner af en forfatter, der har et omfangsrigt og gedigent forfatterskab bag sig.

Fælles for den nye roman og Cæcilie Lassens første roman, "Simone", om en lille piges oplevelser under den franske revolution, er optagetheden af virkelige historiske begivenheder. Hele vejen gennem forfatterskabet har hun skrevet romaner, som er kendetegnede ved at være troværdige over for historien.

Da den kun 16-årige Cæcilie Lassen udgav "Simone", vakte det stor mediebevågenhed, og man spekulerede i, hvorvidt det var en engangsforestilling. Dette blev dog hurtigt modbevist. I starten af forfatterskabet udkom fem bøger i løbet af fem år, men med alderen begyndte Cæcilie Lassen at bruge længere tid på researchen bag bøgerne. Desuden er hun i mellemtiden blevet cand.mag. i spansk. Ofte er researchen til bøgerne foregået der, hvor deres handling foregår.

Således er "Duen" (1988) om den forældreløse pige, der tjener til føden som lommetyv i Spanien under Franco, blevet til efter flere ophold i landet. Det samme gælder "Cikaderne" (1990). Ophold i Nicaragua og El Salvador skabte historisk baggrund for "Avocadotræet" (1992) om en dreng, der bliver guerillasoldat. I forbindelse med forarbejde til "Væk er ingen steder" (1996) opholdt hun sig i Irland og Nordirland. Inden hun gik i gang med "Trio" (1999), var hun i Moskva og besøgte byens cirkusskole for at interviewe artister.

Allerede som barn havde Cæcilie Lassen en livlig fantasi. Blandt andet havde hun et fantasiland kaldet Thomania. I 7. klasse lavede hun et sprog til "landet" med et lærebogssystem: "Thomanesisk" 1, 2 og 3. Hun skrev lange stile. Så lange, at hendes lærer til sidst bad hende om at købe sine egne kladdehæfter. Det første, andre kunne læse, var en føljeton i skolebladet. Sidenhen har hun gjort sig umage for at udvide titlen som vidunderbarn til også at omfatte voksen forfatterinde.

Hun har i flere interview fortalt, at nogle af klassekammeraterne havde svært ved at håndtere hendes succes, og at hun selv blev træt af at være genstand for mediernes søgelys. Hun har også fortalt, at det var som en leg for hende at skrive, og at det til dels stadig er det.

Og for at lysten til at lege i forbindelse med skriveriet skal bibeholdes, har Cæcilie Lassen bestemt sig for at holde medierne på afstand, når hun befinder sig i skriveprocessen. For hvis hun først begynder at fokusere på, om den igangværende bog bliver en succes, kan det føre til en grusom skriveblokade.

Ud over arbejdet med egne romaner, har hun skriveværksteder for voksne på aften- og højskoler og skriveværksteder for børn. Fra 2003 til 2004 var hun desuden præsident for Dansk PEN, en afdeling under verdensorganisationen af skribenter, der kæmper for det frie ord.

Cæcilie Lassen bor i dag på Østerbro med sin færøske mand Helgi Breiner Petersen, der er organist. Sammen har de to børn på syv og tre år.

graa@k.dk