Prøv avisen

Fra biavler til generalsekretær

Sognepræst Kristian Rendtorff Skovmose bliver fra den 1. januar 2008 ny generalsekretær i Sudanmissionen. – Foto: Sudanmissionen.

44-årige Kristian Rendtorff tiltræder den 1. januar 2008 som ny generalsekretær i Sudanmissionen. Med sig har han en lang række erfaringer, både som biavler, præst og missionær

Som 14-årig mødte Kristian Rendtorff Skovmose en stor bisværm på en markvej ved Ulfborg. Denne sværm af bier har indirekte haft indflydelse på, at den nuværende sognepræst i Gødvad Sogn fra nytår bliver ny generalsekretær i Sudanmissionen.

Dengang i 1977, på den midtjyske markvej, besluttede han sig for sammen med sin onkel og sin farfar at gå ind i biavl. Det greb om sig, og en del år senere blev Kristian Rendtorff Skovmose formand for Danmarks Biavlerforening. Denne stilling førte ham til Tanzania, hvor han arbejdede med et biavls-relateret udviklingsprojekt. Det var også dette projekt, der førte til, at den kommende generalsekretær forelskede sig i Afrika og udviklingsarbejde generelt.

Alt har dog ikke handlet om bier. Længe før tiden i Afrika gik Kristian Rendtorff Skovmose på gymnasiet i Ringkøbing, og i 1990 blev han teologisk kandidat fra Aarhus Universitet. Igennem tiden har der været flere præster på farens side af familien, så teologien virkede som et naturligt valg for den unge vestjyde.

Studiemæssigt var han mest optaget af den praktiske teologi, og efter endt uddannelse arbejdede han i en periode som kombineret præst og konsulent for nyreligiøsitet i Århus Stift. I efteråret 2006 var han den første udsendte gæstelærer på den lutherske kirkes præsteseminarium i Nigeria som led i Sudanmissionens nye undervisningsprogram med korttidsudsendte danske teologer. Desuden har han de seneste 10 år været involveret i bistandssamarbejde med især Uganda og Tanzania. På mange måder er hans kirkelige arbejde og arbejdet med udviklingsprojekter de seneste år kommet til at gå hånd i hånd, dels i Uganda og ikke mindst i Nigeria. Sideløbende er det lykkedes Kristian Rendtorff Skovmose at starte et biavlsprojekt i Todi Stift, hvor blandt andre en biskop fra den Kristi-lutherske kirke deltager.

Som ny generalsekretær for Sudanmissionen har han ambitioner om at være nærværende i forhold til partnere og organisationer i både Danmark, Afrika og Mellemøsten. Han kan lide at møde folk ansigt til ansigt og regner med at rejse en del rundt for at gøre netop det.

Til gengæld skal hans kommende kolleger ikke forvente en tornado-lignende ledelsesstil. Som den vestjyde, han nu er, foretrækker han at sætte sig grundigt ind i tingene, før han foretager de store ændringer.

Han er gift med sognepræst Pia Skovmose Jensen, og samme har de sønnen Andreas på 13 år. Præstegården i Grædstrup i Midtjylland danner rammen om familiens liv. Når han ikke beskæftiger sig med biavl, holder han af at få en smule motion og at tilbringe afslappende tid i sommerhuset sammen med familien.

Kristian Skovmose overtager generalsekretærposten efter Jens Møller Pedersen, der skal være leder af Sudanmissionens genbrugsarbejde.

schelde@kristeligt-dagblad.dk