Fra frugt og grønt til samfundets svageste

35-årige Michael Valbjørn Lausen er ny leder af KFUM’s sociale værested Café Parasollen i Vejle. Missionen er at blive endnu bedre til at være gode ved hinanden

Michael Valbjørn Lausen bor i Vejle med sin hustru og deres to sammenbragte børn. – Privatfoto.
Michael Valbjørn Lausen bor i Vejle med sin hustru og deres to sammenbragte børn. – Privatfoto.

En torsdag for et års tid siden tog en af Michael Valbjørn Lausens kammerater ham med hen til en café i Vejle. Men det var ikke en hvilken som helst café med de gængse burgere på menukortet og betalende gæster i baren.

I stedet var det Café Parasollen, der som en del af KFUM’s Sociale Arbejde tilbyder gratis mad og omsorg til samfundets udsatte. Michael Valbjørn Lausen og hans kammerat trak i det frivillige arbejdstøj og hjalp caféens faste personale med at servere aftenens måltid for gæsterne.

På det tidspunkt var Michael Valbjørn Lausen ansat som pakkeri- leder i grøntsagsvirksomheden Aarstiderne. Den varme stemning i caféen gjorde så stort indtryk på ham, at han dagen efter gik til sin chef og spurgte, om de ikke fremover kunne bidrage med gratis frugt og grønt til caféen i Vejle. Det blev startskuddet til et ugentligt frivilligt engagement for Michael Valbjørn Lausen i Café Parasollen, og fra den 1. marts begyndte han i stillingen som leder af caféen på fuld tid.

Oprindeligt er Michael Valbjørn Lausen opvokset i Hedensted med først sin mor og far og to brødre. Og efter forældrenes skilsmisse sammen med sin mor, stedfar, de to brødre og en stedsøster. En opvækst, som Michaels Valbjørn selv betegner som ganske normal med mad på bordet hver dag og voksne, der tog sig kærligt af ham. En opdragelse, der skabte det fundament, der gør ham i stand til at kunne hjælpe andre i dag.

Som teenager blev han student fra handelsgymnasiet i Vejle og flyttede en overgang til USA, hvor han gik på college. Her var han engageret i en efterskoleklub for socialt udsatte unge. For når tiden har tilladt det, har han altid forsøgt at prioritere at være noget for samfundets svageste.

I dag har Michael Valbjørn Lausen en merkonomuddannelse i ledelse. Inden han kom til caféen i Vejle, arbejdede han også med ledelse, først i Post Danmark og dernæst hos Aarstiderne. I et år var han også aktivt lokalmedlem af Enhedslisten i Vejle, men har nu valgt at melde sig ud, fordi han ikke ønsker, at caféen bliver spændt for en politisk vogn. I stedet er Café Parasollen som en del af KFUM’s Sociale Arbejde baseret på et kristent værdigrundlag. Et værdisæt, der ifølge Michael Valbjørn Lausen giver genklang i caféens arbejde, hvor gæsterne har ret til og krav på at blive mødt med ligeværdighed og kærlighed fra de fastansatte og de mange frivillige, der hver dag giver en hånd med i caféen. Men for at kunne leve op til de værdier, må det gode arbejde starte oppefra, mener stedets nye leder.

”Vi skal være endnu bedre til at være gode ved hinanden. Og det begynder ved mig selv. Jeg skal være lydhør og taknemmelig over for alle dem, der lægger et stort stykke arbejde her. På den måde forplanter den gode stemning sig også ud til gæsterne,” siger Michael Valbjørn Lausen.

Han vedkender, at det administrative skal være i orden, men nogen papirnusser bliver han aldrig. For allerhelst vil han være i caféen sammen med gæsterne, de frivillige og de ansatte frem for at sidde på sit kontor. Derfor er han heller ikke bleg for at tage en runde med støvsugeren eller køre ud at hente et salathoved, hvis det er det, der mangler til aftenens måltid.

Michael Valbjørn Lausen bor i Vejle med sin hustru og deres to sammenbragte børn. Fritiden bruger han sammen med familien og sine hunde, og når vejret tillader det på en tennisbane sammen med sin bedste ven Christian.