Prøv avisen
Nekrolog

Præst og ven af kongefamilien er død

Præst, civilingeniør og kongehusets nære ven Peter Parkov er død. Her ses han på markedet i den sydvestfranske provinsby Cahors, hvor han har holdt ferie med kongefamilien. - Foto: Scanpix

Peter Parkov, der beskrives som en nær ven af kongehuset, er død. Præsten, som var uddannet ingeniør, blev 78 år

Fra han var ung, kendte han dronning Margrethe, og i den brede offentlighed blev han beskrevet som en nær ven af kongefamilien. Præsten Peter Parkov er død efter i nogen tid at have været fysisk, men ikke åndeligt svækket.

Peter Parkov, der blev født i 1937 i Helsingør, har selv beskrevet, hvad han kaldte ”en dejlig barndom”, hvor hans far var brygger på familievirksomheden, Wiibroes Bryggeri.

Det dejlige begrundes i, at han om vinteren på bryggeriet kunne følge med i arbejdet - herunder heste, vogne og mange mennesker. Og om sommeren nord for byen kunne han nyde haven lige ned til stranden, hvor solen ifølge ham altid skinnede, og vandet var varmt at bade i.

Som 17-årig blev Peter Parkov student fra Stenhus Kostskole, inden han begyndte på Den Polytekniske Læreanstalt, i dag Danmarks Tekniske Universitet. Her blev han uddannet som civilingeniør i 1969 og arbejdede efterfølgende i Aarhus, mens han læste teologi.

Han var desuden major af reserven ved Gardehusarregimentet og senere feltpræst af reserven.

Efter omkring 10 år i Aarhus blev han præst i Tønning-Træden ved Horsens, hvor han tilbragte ”12 dejlige år på en rigtig præstegård med dyr og landbrug”, som han selv tidligere har formuleret det.

Fra 1992 til 1995 medvirkede Peter Parkov i arbejdet med Den Store Danske Encyklopædi. Han var ifølge Politiken stærkt optaget af videnskabelige spørgsmål. Hans viden kom til udtryk i en mængde populærvidenskabelige artikler som skribent i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Peter Parkov var også forfatter til flere bøger som ”365 fortællinger fra Bibelen” og ”Troskab og Tilgivelse”.

Han blev desuden præst i Margrethekirken i Valby i København. Der var han i 11 år, indtil han gik på pension. Han har en sjælden gang hjulpet med gudstjenester i Garnisonskirken i København.

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan Peter Parkov har været på ferie og har fejret højtider med regentparret.

Han beskrives desuden som en afholdt og privat mand samt som jovial, sjov, flink, begavet og imødekommende.

Den sidste tid har Peter Parkov boet på plejehjemmet Holmegårdsparken nord for København, og det var også her, han ifølge Billed-Bladet døde i onsdags.

Der er mindegudstjeneste for Peter Parkov torsdag den 17. december.