Prøv avisen
Portræt

Fra journalist til prisvindende krimiforfatter

Jesper Stein blev i går den 66. vinder af boghandlernes hæderspris De Gyldne Laurbær. Foto: Jens Astrup/Scanpix

Jesper Stein blev i går hædret med boghandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær for sin seneste roman ”Aisha”. Hans sprog og evne til at opfinde plots er yderst original, lyder karakteristikken

Journalistik kan føre til alt, når blot man forlader den i tide, sagde den franske 1800-talsforfatter og kritiker Jules Janin. For Jesper Stein førte den sandhed til, at han i går blev hædret med boghandlernes prestigefyldte litteraturpris De Gyldne Laurbær.

Det er den foreløbige kulmination på et forfatterskab, der kun er gået én vej, nemlig stejlt opad. Det gælder salgstallene, og ifølge anmelderne gælder det i høj grad også bøgernes kvalitet. Jesper Stein fik laurbærrene for sin seneste bog ”Aisha”, der høstede mangestjernede anmeldelser, da den udkom i efteråret. Det er den foreløbigt fjerde bog i en krimiserie om vicepolitikommissær Alex Steen, der med udgangspunkt i københavner-bydelen Nørrebro opklarer forbrydelser samtidig med, at han lever sit liv som en moderne mand, der skal få familieliv og arbejde til at hænge sammen. Stein har, ifølge Ritzau, fortalt, at han har mange træk til fælles med Axel Steen. Ikke bare konkrete ting i hans liv, men også forvirring, vrede og tvivl.

Romanerne roses for at være sprogligt spændstige, og flere mener, at Jesper Stein har fundet sin helt egen stemme ved at kombinere det hårdkogte med det lyriske. Han er desuden usædvanlig dygtig til at udtænke plots uden at forfalde til de gentagelser, der ofte ellers kan være krimigenrens problem. Han giver genren frisk luft, og hvis man skal begynde som krimilæser, skal man begynde hos Stein, som en anmelder udtrykker det.

Jesper Stein valgte sidste år at kvitte sit journalistjob på Morgenavisen Jyllands-Posten for at blive fuldtidsforfatter. I den forbindelse sagde han i et interview i Kristeligt Dagblad, at forfattertilværelsen var en drøm, der var gået i opfyldelse. ”I fiktionen er man Gud. De erkendelser og oplevelser, jeg får undervejs i skriveprocessen, er anderledes end i journalistikken, hvor jeg refererer virkeligheden. Jeg kan skabe handlinger og moralske dilemmaer, som jeg selv opfinder, og som springer ud af de tanker og de erfaringer, jeg har gjort i mit liv,” sagde han blandt andet.

50-årige Jesper Stein er født i Aarhus og opvokset i et hjem, hvor litteraturen fyldte meget. Hans far, Finn Stein Larsen, var i mange år anmelder på Weekendavisen og forfatter til bogen ”Prosaens mønstre”, og hans bror, professor Peter Stein Larsen, er mangeårig lyrikkritiker her ved avisen. I de unge år var forbillederne 1980'er-digterne Søren Ulrik Thomsen, Michael Strunge og F.P. Jac. Senere gik han over til at læse krimier af blandt andre Ian Rankin, Henning Mankell og Michael Connelly.

Han blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1996, og samme år blev han ansat på Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han fik rets- og kriminalstoffet som sit primære stofområde. Under navnet Jesper Stein Larsen har han skrevet talrige artikler om afrikanske gadeprostituerede, hashklubber og spektakulære mordsager. Senere blev han på samme avis kulturjournalist med litteratur som stofområde.

Sammen med tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen har han skrevet biografien ”Man jager et bæst og fanger et menneske”, der udkom i 2008, men sin egentlige debut som skønlitterær forfatter fik han først i 2012, hvor første bind af Alex Steen-serien, ”Uro”, udkom. For den modtog Jesper Stein Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Serien har siden fået tag i tusindvis af danske læsere og er solgt til udgivelse i otte lande. I 2015 modtog han Dan Turéll Medaljen for krimiserien.

Jesper Stein er gift med Anja Kublitz, der er adjunkt i kultur og globale studier. Sammen har de en datter på otte år. Familien bor på Nørrebro i København. Jesper Stein har desuden en 18-årig datter fra et tidligere ægteskab.

Han er den 66. vinder af De Gyldne Laurbær og var i tæt opløb med forfatterne Michael Katz Krefeld for romanen ”Sekten” og Morten Pape med ”Planen”. Med æren følger foruden laurbærkransen et gavekort til køb af bøger på 2500 kroner. Begge dele overrækkes ved en festlighed senere på året.