Fra Løgstrup til Louisiana

Poul Erik Tøjner begyndte sin karriere som kunstanmelder på Kristeligt Dagblad. De seneste 19 år har han været succesfuld direktør på Louisiana. På mandag fylder han 60 år

Poul Erik Tøjner blev direktør for kunstmuseet Louisiana i 2000 og har siden ført museet frem til succes og udvidelse. Her ses han ved Alberto Giacomettis værker. –
Poul Erik Tøjner blev direktør for kunstmuseet Louisiana i 2000 og har siden ført museet frem til succes og udvidelse. Her ses han ved Alberto Giacomettis værker. – . Foto: Leif Tuxen.

Økonomien var ”ikke alt for god”, da Louisianas grundlægger, Knud W. Jensen, i 1999 personligt udpegede den dengang 40-årige Poul Erik Tøjner til at blive direktør for Louisiana. Det viste sig at være en god beslutning. For siden Poul Erik Tøjner overtog ledelsen i 2000 er kunstmuseet Louisiana i Humlebæk nord for København blevet placeret på verdenskortet som en både kunstnerisk og økonomisk solid succes.

Sidste år kunne museet således fejre 60-årsjubilæum med flotte besøgstal og hædrende international omtale, og på mandag fylder museets direktør gennem de seneste 19 år så også 60 år. Det succesfulde museum og dets direktør er ikke bare omtrent lige gamle, men for mange virker de også smeltet sammen med årene.

Allerede for 10 år siden blev Poul Erik Tøjner her i avisen kaldt ”Louisianas sjæl”, og det kan nærmest også virke, som om han bor på museet, når man besøger ham i det efterhånden berømte bådehus, der er blevet ombygget som Danmarks måske fedeste direktørkontor med både havudsigt og plads til bøger, racercykel og sågar et flygel, som han hyppigt benytter til at spille Bach eller Beethoven, når han lige skal samle tankerne.

Selv kalder han noget underspillet kontoret for et ”ombygget skur” – måske for at komme yderligere misundelse i forkøbet. Han er blevet kaldt en af dansk kulturlivs mest magtfulde mænd. En racer-cykel op ad kontorets store bogreol vidner om, at han tilmed dyrker sport. Og Poul Erik Tøjner, der privat bor i København med sin kone, kulturjournalisten Synne Rifbjerg (som i øvrigt er Klaus Rifbjergs datter), er heller ikke for ingenting formand for Gyldendal. For Poul Erik Tøjner har selv skrevet en lang række værker og er blandt andet blevet belønnet med N.L. Høyens Medalje som formidler, siden han blev uddannet 1992 lic.phil. i nordisk filologi på en afhandling om Søren Kierkegaard.

Poul Erik Tøjner voksede op i et lægehjem i Skanderborg, inden han studerede filosofi ved Aarhus Universitet og siden kom til Københavns Universitet. Interessen for Løgstrup og Kierkegaard har han heller aldrig sluppet. Og allerede i 1984 blev han opdaget her i avisen, hvor han blev kunstkritiker for Kristeligt Dagblad, inden han tog videre til først Information og siden Weekendavisen. 1987-1994 var han tillige redaktør på tidsskriftet Kritik, mens han blev kulturredaktør for Weekendavisen i perioden 1994-2000, inden han kom til Louisiana.

Poul Erik Tøjner videreførte fra begyndelsen Knud W. Jensens tanker om museet, ligesom han har videreudviklet museets internationale profil, blandt andet i kraft af litteraturfestivalen ”Louisiana Literature”, der hvert år formår at tiltrække store internationale navne til Danmark.

Poul Erik Tøjner er blandt andet også bestyrelsesmedlem for Københavns Universitet og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, ligesom han rejser meget rundt i verden for at se på kunst – og helst sammen med sin kunstkyndige hustru.

”Det er aldrig det samme, hvis jeg ikke har min kone med til at tale om værkerne. For kunst kalder både på fortolkning og samtale,” som han har sagt her i avisen.

Poul Erik Tøjner har tre børn fra et tidligere ægteskab.