Ung gymnasielærer modtager Bogforums Debutantpris

Tine Høeg modtager BogForums Debutantpris for sin roman ”Nye rejsende” om en kvinde, der – som hende selv – har prøvet at være ny gymnasielærer

Ung gymnasielærer modtager Bogforums Debutantpris
Foto: Rosinante.

”Nye rejsende?” spørger billetkonduktøren gerne tillidsfuldt i toget, og ”Nye rejsende” er også titlen på den roman, der nu har givet debutanten Tine Høeg en billet til det fine selskab af modtagere af BogForums Debutantpris gennem tiden.

Hendes debutroman sidste vinter blev ellers blandet modtaget fra tre stjerner her i avisen til fem stjerner i Fyens Stiftstidende. Men alle var enige om, at hun kunne skrive. Og siden blev romanen, der er bygget op som en slags knækprosatekst, månedens bog hos Samlerens Bogklub, mens Det Kongelige Teater sågar sætter en monologudgave af ”Nye Rejsende” op på Lille Scene i Skuespilhuset den 1. december.

Tine Høeg, der er født i 1985, er heller ikke ny rejsende i litteraturen, for hun har altid læst og skrevet meget. Og som debutant i litteraturmiljøet herhjemme er hun hurtigt blevet et kendt ansigt gennem en lang række interviews.

Af gode grunde kørte hun for eksempel allerede sig selv ind på forsiden af fagbladet Gymnasieskolen, da romanen udkom. For romanen handler nemlig om en ung gymnasielærer, der skal pendle fra København til sit nye job i Næstved. Men på sin første dag i toget er hun så nervøs, at hun kommer til at strejfe benene på den ti år ældre mand, der sidder overfor hende. Han viser sig at være en gift mand, der har et barn. Men hun indleder alligevel et forhold til manden, så de to nye pendlerkammerater i smug står af på forskellige stationer for at have sex, efter det første forbudte møde på togtoilettet. Og affæren kører som ét spor i bogen, mens hun ifølge anmelderne beskriver gymnasielærerjobbet sjovt og rammende i et læringsmiljø, hvor alle er kendt under deres initialer.

Selv er Tine Høeg, der er uddannet cand.mag. i dansk og filosofi, netop gymnasielærer i Næstved, hvor hun i 2014 blev fuldtidslærer på handelsgymnasiet ZBC. Og hun begyndte også allerede på romanen som pendler mellem København og Næstved, umiddelbart efter hun fik job som gymnasielærer. Men over for Gymnasieskolen har hun forsikret, at både kærlighedshistorien og kollegerne i bogen er fiktive, selvom hun åbenlyst også trækker på sine erfaringer som ny gymnasielærer i romanen, der også handler om at finde sig selv som voksen, hvor det kan være svært at vide, hvilken station man skal stå af på i mere end én forstand.

Tine Høeg har tidligere bidraget til diverse tidsskrifter og antologier, senest Høst & Søn-udgivelsen SKAM, og hun har også før udgivet et lille digthæfte, som man vel kan kalde en minidebut, på det norske forlag AFV Press. Og allerede sidste år besluttede hun at gå ned i tid som gymnasielærer for at rette færre stile og skrive mere selv. Men hun kan stadig godt lide at både undervise og skrive.

“Jeg elsker jo det ensomme og indadvendte ved skrivningen. Men nogle gange kan det være rart at komme ud og være en del af et fællesskab med lærere og sjove elever. Så jeg er rigtig glad for den kombination lige nu,” sagde hun til Gymnasieskolen i februar og tilføjede:

”At skrive er min største drift. Og så er det jo en gave, at jeg kan få lov at undervise ved siden af.”

Tine Høeg har heller ikke taget sit pædagogikum endnu - og har heller ingen planer om det lige foreløbig. Og mon ikke, at BogForums Debutantpris sætter endnu mere skub i forfattersporet?