Fra pension til præsteliv

Valgmenighedspræst Hans Erik Nissen har gennem 33 år kunnet forene sit engagement i kristendom med sin interesse for kunst i sin undervisning på Luthersk Missionsforenings Højskole. I dag fylder han 75 år

Hans Erik Nissen trak sig i 2003 tilbage som forstander efter 33 år på Luthersk Missionsforenings Højskole i Hillerød. I dag fylder han 75 år. –
Hans Erik Nissen trak sig i 2003 tilbage som forstander efter 33 år på Luthersk Missionsforenings Højskole i Hillerød. I dag fylder han 75 år. –. Foto: Leif Tuxen.

I valgmenighedspræst Hans Erik Nissens hjem hænger et maleri af den korsfæstede Jesus. Billedet fik han foræret af billedkunstneren Kurt Trampedach, og ifølge gode venner og bekendte siger maleriet det vigtigste om, hvad Hans Erik Nissen står for: Nemlig kunst og evangeliet. De to emner har han kunnet forene i sin undervisning på Luthersk Missionsforenings Højskole, hvor han var forstander i 33 år, og i prædikerne som sognepræst og nu valgmenighedspræst i Nordsjælland. I dag fylder han 75 år og kan se tilbage på et liv, hvor kunst og forkyndelse har gået hånd i hånd.

Der er på det formelle plan en parallelitet fra kunsten til min undervisning. Jeg oplever en fordybelse som i kunsten. På trods af, hvor travlt der har været, har jeg altid haft tiden og evnen til fordybelsen i teologi og undervisning. Derfor er jeg ikke kørt tør. At være i stadig udvikling er noget, jeg har lært af den gode kunst, har han tidligere sagt i Kristeligt Dagblad.

Dagens fødselar kom til verden i 1938 på Frederiksberg. Han blev student i 1958, og syv år senere havde han en kandidatgrad i teologi fra Københavns Universitet. Året efter blev han ansat som sognepræst i Emdrup, et embede, han besad indtil 1970, hvor han fik ansvaret for at lede Luthersk Missionsforenings Højskole. Det gjorde han indtil 2003, hvor han som 65-årig nåede pensionsalderen.

I 2010 kaldte forkynderlysten dog på ham igen, og han blev ansat som præst i Nordsjællands Valgmenighed i Melby, seks kilometer nord for Frederiksværk. I forvejen havde Hans Erik Nissen suppleret den forhenværende præst i kirken i året op til ansættelsen. Da denne præst forlod jobbet i december 2010, mente mange derfor, at Hans Erik Nissen var det oplagte valg til at overtage stillingen, som han stadig besidder i dag. Valgmenigheden har rod i den evangelisk-lutherske lære, og gudstjenesterne bliver besøgt af omtrent 60 personer om søndagen.

LÆS OGSÅ: Præsternes Napoleon

Gode venner kalder Hans Erik Nissen en veltalende forkynder, som formår at blande indhold, festlighed og fornøjelighed i sine taler. Når han rejser sig for at tale, lytter folk efter sigende.

Hans talegaver og den levende forkyndelse har præget adskillige elever gennem de 33 år, han har siddet ved roret på højskolen, fortæller bekendte. De siger desuden, at hans store inspirationsevne har været væsentlig for skolens evne til at tiltrække nye elever. Han kan sælge billetter! Sådan bliver han karakteriseret af nære bekendte, som henviser til hans folkelige appel. Han kan tale, så man forstår det, og han er lyttende og nærværende, lyder det.

Da han tiltrådte i en tid, der var præget af åndelige vækkelser, var et elevtal på 90 ikke ualmindeligt. I løbet af årene oplevede skolen kriseår med kun 40-50 elever på et hold, mens skolen husede 70 elever i 2003, hvor han forlod posten. In´´ Højskolens elever er altid kommet fra de to vækkelsesbevægelser, Luthersk Mission og Indre Mission, mens Hans Erik Nissen også nåede at opleve en stigende tendens til, at færøske, svenske og norske troende skrev sig op til et højskoleophold i Hillerød.

Selvom jobbet som valgmenighedspræst midlertidigt har afbrudt tilværelsen som pensionist, finder den kunstinteresserede Hans Erik Nissen stadig tid til at besøge udstillinger og tage på museum.

Hans Erik Nissen bor på Frederiksberg med hustruen og forhenværende underviser på Luthersk Missionsforenings Højskole, Benedicte Sommer Rasmussen, som han i oktober 2009 kunne fejre guldbryllup med. Parret har tre døtre.