Frederiksborg Slot er hans andet hjem

Ove Sten Rasmussen, Kristeligt Dagblads tidligere kronikredaktør, fylder 90 år på mandag, og hans historiske interesse er usvækket

Ove Sten Rasmussen er stadig en aktiv museumsgænger på Frederiksborg Slot, hvor han kan fortælle historier og andre anekdoter om de nationale malerier. -
Ove Sten Rasmussen er stadig en aktiv museumsgænger på Frederiksborg Slot, hvor han kan fortælle historier og andre anekdoter om de nationale malerier. - Foto: Leif Tuxen

Nu om dage ser man sjældent tidligere kronikredaktør Ove Sten Rasmussens lidt ludende, langsomme gang i Kristeligt Dagblads gange - men syg er han heldigvis ikke. Formentlig bærer han bare forsigtigt på hindbærsnitterne, som han næsten altid medbringer til Kristeligt Dagblads særligt udvalgte journalister.

Ove Sten Rasmussen har to hjem. For han føler sig lige så godt tilpas på Frederiksborg Slot som i hjemmet i Hillerød hos hustruen, Annagrethe. Den eneste forskel er, at hjemmet ikke lukker klokken 15 i vintersæsonen.

Har man tid nok i denne verden, er Ove Sten Rasmussen et fuldstændigt fund at følges med på Frederiksborg Slot. Han udkæmper krige - selvom han officielt er pacifist - med drabelige armbevægelser og dvæler ved Otto Baches store skønmaleri af ”De sammensvorne rider fra Finderup Lade efter mordet på Erik Klipping 1286”.

Og i den virkelige verden har han faktisk bevogtet den dansk-tyske grænse efter Anden Verdenskrig, hvor han lod alle de blandede par, der var havnet på hver sin side af grænsen, passere over.

Ove Sten Rasmussen er glødende socialdemokrat, født ind i en arbejderfamilie i Grenaa. Det har blandt andet givet sig udslag i maskeringen af en fest som en akademisk landvinding for mere end 20 år siden, dengang Kristeligt Dagblad havde til huse i Fanøgade på Østerbro. Officielt fejrede journalisterne, at Ove Sten Rasmussen havde fået et gennembrud i sin forskning af lensafløsningsloven af 1919. Men uofficielt var det Schlüter-regeringens fald i 1993, der blev fejret.

Interessen for lensafløsningen førte i øvrigt Ove Sten Rasmussen til et kig ind på godser og store herregårde - og som det hedder i et tidligere portræt af mandagens fødselar: ”Der er kildemateriale, som kun en entusiast kan tale sig til.”

Til gengæld kan han ikke tale sig til at være hverken en god håndværker eller kok. Den eneste ret, han kan tilberede, er boller i selleri, og det får han kun, hvis han er alene hjemme. Når Annagrethe er ude, hænder det også af og til, at tøjet vender på vrangen.

Til gengæld er der er ikke noget, der ikke kan klares med en sang. Blandt favoritterne er hans kendingsmelodi ”Mathilde i den grønne skov”.

Annagrethe og Ove Sten Rasmussen har været gift i mere end 60 år og har to sønner.