Prøv avisen
Portræt

Frikirkepræst med konservativ identitet

Rasmus Elkjær Larsen er præst i Frikirken i Aabenraa. Fra den 1. januar skal han sidde i byrådet for Det Konservative Folkeparti i Aabenraa Kommune. – Privat Foto: Kim Nissen

Det er bare et år siden, at Rasmus Elkjær Larsen meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti. Nu er den 46-årige frikirkepræst valgt til byrådet i Aabenraa, hvor han vil kæmpe for en offentlig debat, der ikke kriminaliserer troende menneskers synspunkter

Det er ikke mere end et år siden, at Rasmus Elkjær Larsen gik i gang med den proces, der skulle gøre ham til et af to konservative byrådsmedlemmer i Abenraa Kommune efter nytår. Det var nemlig sidste år ved denne tid, han begyndte at lede efter sit politiske ståsted. Nu skulle det være.

Selvom han altid havde opfattet sig selv som en engageret samfundsborger, der er aktiv i bestyrelser og foreninger, måtte der et partipolitisk ståsted til, hvis han ville skabe større forandringer i samfundet. Og det vil han.

Derfor brugte han vintermånederne på en grundig gennemlæsning af politiske ideologier.

Og han fandt ud af, at han er konservativ.

”Det var som at finde hjem. Som jeg ser det, ligger der i den konservative ideologi lige dele fokus på frihed, social ansvarlighed og en forankring i vores samfunds værdier,” siger han.

Og der var ikke langt fra ideologi til handling. Efter et kommunalvalg, der bød på væsentlig fremgang til Det Konservative Folkeparti i Aabenraa, skal den 46-årige familiefar og præst i byens frikirke nu i byrådet.

Hans motivation er først og fremmest at passe på demokratiske værdier og vores kulturelle forankring. Selv mener han, at han som troende mærker, hvordan særligt åndsfriheden er under pres.

”Som det kristne menneske, jeg er, har jeg tit følt mig presset i den offentlige debat. Kriminaliseret, faktisk. Jeg oplever en tendens til, at ikke-troende slår til lyd for, at vi, der tror, ikke må deltage i den demokratiske samtale,” siger han.

Det er ifølge Rasmus Elkjær Larsen et eksempel på, at et demokrati prøver at beskytte sig selv med udemokratiske metoder, og dermed, hvordan vi tilsidesætter vores samfunds værdier. Det samme er den såkaldte imam-lov og midlertidige grænsebomme, forklarer han.

”Men vi skal huske værdierne. Og vi skal turde bekende os til dem. Som præst vil jeg formulere det sådan, at vi skal turde tro på, at vi er jordens salt,” siger han.

Ligesom med sit politiske ståsted er troen også noget, Rasmus Elkjær Larsen aktivt har valgt til. Han beskriver sit barndomshjem på det nordlige Sjælland ved Roskilde fjord som et venstreorienteret 1970’er-hjem, hvor værdier som solidaritet og frihed under ansvar med humanistisk fortegn herskede. Værdier, der ifølge Rasmus Elkjær Larsen dog ikke ligger langt fra den kristne næstekærlighed, som han selv har valgt til. Og i sin barndom var Rasmus Elkjær Larsen alligvel ikke ueksponeret for kristendommen.

Ofte kravlede han gennem et hul i hækken til naboen, der var engageret i Indre Mission, og han kom i børne- og ungdomsklubber hos KFUM og KFUK. Det fællesskab, han fandt i denne kristendomskultur, har i høj grad præget hans senere tilvalg af Missionsforbundets frikirker.

Senere blev han præst i en nordjysk frikirke, og i 2011 fik han sit nuværende embede som præst i Frikirken i Aabenraa.

”I vores kirke er der en stor grad af inklusion. Præsten er på lige fod med menigheden, og alle er velkomne, også hvis man er i proces med sin tro. Jeg pådutter ikke nogen noget, og så er det vigtigt for mig at være i en kirke, hvor man dyrker det ydre trosfællesskab. Jeg foretrækker det frem for folkekirkens indadvendte måde at praktisere troen på,” siger han.

Ifølge Rasmus Elkjær Larsens tidligere kollega Finn Kier-Hansen, præst i den nordjyske Tylstrup Frikirke, har Rasmus Elkjær Hansen store styrker som præst.

”Han er en rigtig menneskekender og en meget dygtig lytter. Han er god til at se tingene fra alle tænkelige vinkler, og det gør ham rigtig god til at samarbejde,” siger han.

Finn Kier-Hansen vurderer, at en politisk karriere ikke vil være en belastning af præstearbejdet for en mand som Rasmus Elkjær Larsen.

”Det er bestemt ikke alle, der kan det, men jeg tror faktisk, at Rasmus har den rette mængde integritet og empati til både at være præst og byrådsmedlem.”

Som jeg ser det, ligger der i den konservative ideologi lige dele fokus på frihed, social ansvarlighed og en forankring i vores samfunds værdier

Rasmus Elkjær Larsen