Prøv avisen

Gadedrengen fra Sydhavnen

Selvom man ikke står i Kraks Blå Bog, kan man godt være kendt! Erik Clausen fylder nu 70 år. Foto: .

Gadedreng, rebel, entertainer, filminstruktør, skuespiller, gøgler og nu også 70 år. Multikunstneren Erik Clausen fylder rundt i morgen

Karrieren startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden Clausen kastede sig ud i at lave film, blandt andet i parløb med musikeren Kim Larsen. Filmene beskriver især livet i arbejderklassen, antihelte og har ofte ham selv i en af de bærende roller og har vundet flere internationale filmpriser.

Han er født og opvokset i den københavnske Sydhavn, og hans ophav er nok de fleste danskere bekendt qua hans københavnske skurvogns-jargon og en række populære programmer med vendelboen Niels Hausgaard i 1990erne.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har vi det ikke sjovere?

En af Erik Clausens stærkeste drivkræfter er mindreværdskomplekser, har han fortalt til DRs Kulturnyt i 2010: Jeg husker den der lille, tykke Erik Clausen, der gik rundt med ondt i maven hele tiden, og lærerne anede ikke, hvem han var. Jeg tænkte: Jeg skal sgu vise dem. Jeg skal vise, at jeg kan et eller andet, sagde Erik Clausen.

De fleste danskere ved formentlig i 2012, hvad Clausen kan. Hans seneste film, Frihed på prøve, blev den syvende mest sete danske film i 2010. Men selvom han nu er langt over pensionsalderen, er han langtfra færdig.

Som han ifølge dagbladet Arbejderen sagde i forbindelse med sine erindringer fra 2009: Man skal ikke regne med, at jeg holder op med at producere, bare fordi der er udkommet en bog, der omhandler fortiden. Jeg vil fortsætte med at lave både film og talkshows, malerier, sange og mange andre ting. Eller som jeg altid siger: Videre!