Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Garanteret godt vejr på fødselsdagen

Peter Aakjær på sin arbejdsplads, Dansk Meteorologisk Institut, DMI. Godt nok står der ”glat-server” på computerne bag ham, men de bruges også om sommeren ... Foto: Erik Refner, .

Meteorolog og vicedirektør i Dansk Meteorologisk Institur, DMI, Peter Aakjær, har forudsagt, at vejret bliver mildt på hans 60-års-fødselsdag

Peter Aakjær, der har fødselsdag i dag, blev født i 1953 et par dage efter en stor stormflod i Holland. Nu er hans arbejdsplads i stand til at forudse den slags stormfloder. Sådan relaterer Peter Aakjær hele sit liv til vejret.

Fødselsdagen falder tæt på vinterens koldeste dag, kyndelmisse, og han kan derfor glæde sig over, at lyset begynder at komme tilbage. Allerede 14 dage før fødselsdagen kunne hans systemer forudse lavtryk over Atlanterhavet, som endnu ikke var dannet, og som ville betyde mildt vejr på 60-års-dagen.

Peter Aakjær ville oprindelig være gymnasielærer, men på et tidspunkt blev han træt af formler og drømte om noget mere konkret. Derfor kastede han sig over vejret og meteorologi.

Siden 1980 har han været ansat på DMI, hvor han har været med til at udvikle den 141 år gamle institution. Fra den 1. august 2004 blev Peter Aakjær direktør for DMI, efter at den tidligere direktør, Lars Prahm, året før var blevet udpeget som ny leder af den europæiske meteorologiske satellitorganisation, Eumet-sat. I dag er han atter vicedirektør, idet Lars Prahm vendte tilbage til direktørposten i 2011.

LÆS OGSÅ: En altid kritisk, skarpsleben pen

Peter Aakjær er uddannet ph.d. i meteorologi fra Københavns Universitet. I 1988 blev han souschef i DMIs vejrtjeneste og i 1990 vejrtjenestechef. Peter Aakjær var tillige en af nøglepersonerne, da de tidligere tre danske vejrtjenester blev lagt sammen til det nuværende DMI.

Han har altid været interesseret i de muligheder, computeren tilbød meteorologien, var ophavsmand til DMIs første hjemmeside, Vejrbutikken, og arbejder i øjeblikket på en videreudvikling af hjemmesiden www.dmi.dk.

Skulle man få Peter Aakjær til bords, er der et sikkert samtaleemne: Vejret. Det bliver han aldrig træt af at tale om./ritzau/