Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Garvet anklager med kærlighed til kirken

Vicestatsadvokat Anne Birgitte Stürup udtaler sig til pressen om den såkaldte Amagermand-sag. Indtil videre er det lykkedes hende og kollegaen Marie Tullin at få Amagermanden kendt skyldig i to drab og seksuelle overgreb på seks kvinder. Målet er at give manden fængsel på livstid. – Foto: Keld Navntoft.

I morgen falder der dom i den såkaldte Amagermand-sag. En af sagens anklagere er tidligere formand for Hellerup Sogns menighedsråd gennem 17 år Anne Birgitte Stürup

For 50 år siden sad den unge jurastuderende Anne Birgitte Stürup i landsretten og følte sig rystet i sin grundvold. Hun overværede en sag om en ung sygeplejerske, der på vej til arbejde en novemberaften var blevet væltet af cyklen og voldtaget i en busk. Det viste sig, at kvinden havde to elskere, og alene af den årsag fandt retten grund til at tro, at sygeplejersken frivilligt havde kastet sig i armene på gerningsmanden.

Den sag krænkede for alvor Anne Birgitte Stürups retsfølelse og blev en af årsagerne til, at hun begyndte at interessere sig for voldtægtssager.

LÆS OGSÅ: En sag, der bare fylder for meget

I morgen sidder den nu 65-årige vicestatsadvokat Anne Birgitte Stürup i Københavns byret, når der bliver afsagt dom i voldtægtssagen om den såkaldte Amagermand, og kan selv have en finger med i spillet.

Anne Birgitte Stürup har 40 års erfaring som offentlig anklager og har som den første herhjemme ført over 100 nævningesager.

Hendes liv som anklager er sågar blevet portrætteret i bogen Anklageren, en sag for Stürup, der er skrevet af to journalister. Trods det flittige statsadvokatliv har hun brugt mange timer i Hellerup Sogns menighedsråd. Indtil 2009 havde hun været formand for menighedsrådet i 17 år og fortsatte efterfølgende som menigt medlem af det menighedsråd, hvor hun nu har været med i 30 år.

Blandt menighedsrådmedlemmer hedder hun Gitte, og de beskriver hende som resultatorienteret, og at hun får ting til at ske. Særligt mestrede hun at få menighedsrådet til at arbejde som en enhed, således at der kun ganske få gange var brug for afstemninger.

Når Anne Birgitte Stürup har valgt at lægge så mange timers arbejde i menighedsrådet, skyldes det, at hun gerne vil kæmpe for den afslappede gode form for næstekærlig kristendom, der praktiseres i folkekirken. Hun mener, at folkekirken er garant for, at der er plads til almindelige hverdagskristne mennesker, som måske kun besøger kirken ved højtider. Hun værdsætter, at kirken har det som grundholdning, fordi den sjældent udarter sig i en fundamentalistisk retning, mener hun.

Selv er hun overbevist om, at der er mere mellem himmel og jord, men troen er privat for hende.

Anne Birgitte Stürup er født, opvokset og bor stadig i Hellerup Sogn. Siden 1968 har hun været gift med den amerikanske fysiker Don Bennett, som hun har tre børn med: en datter på 39 år, en søn på 37 år og en på 30 år. Tre børnebørn har hun også.

Hendes store hobby er litteratur, og hun elsker at læse samtidshistorie. Desuden samler hun på gamle porcelænsdukker.