Glæden ved bibel og salmer skal gives videre

Tidligere boligminister for Kristeligt Folkeparti Flemming Kofod-Svendsen har brugt hele sit voksenliv på at formidle den glæde ved kristentroen, som han fik med fra barndomshjemmet på Bornholm. I morgen fylder han 75 år

Siden ungdommen har Flemming Kofod-Svendsen drømt om at fordybe sig i kirkehistorie. Det har han fået tid til som pensionist. I 2014 blev han ph.d. på en afhandling om medstifter og tidligere landssekretær i Kristeligt Forbund for Studerende Niels Ove Vigilius. Nu arbejder han på en bog om den svenske vækkelsesprædikant Carl Olof Rosenius. – Arkiv
Siden ungdommen har Flemming Kofod-Svendsen drømt om at fordybe sig i kirkehistorie. Det har han fået tid til som pensionist. I 2014 blev han ph.d. på en afhandling om medstifter og tidligere landssekretær i Kristeligt Forbund for Studerende Niels Ove Vigilius. Nu arbejder han på en bog om den svenske vækkelsesprædikant Carl Olof Rosenius. – Arkiv. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix.

Da Flemming Kofod-Svendsen forrige lørdag samlede børn, svigerbørn og børnebørn for at fejre sin fødselsdag lidt på forskud, forærede et par af børnebørnene ham en tegning af den svenske vækkelsesprædikant Carl Olof Rosenius (1816-1868). Og den gave ramte plet.

”Da jeg gik af som sognepræst, besluttede jeg, at jeg ville bruge min pensionisttilværelse på at formidle Rosenius’ betydning til mine børn og børnebørns generationer. Rosenius er på mange måder overset, men hans betydning er stor. Han læses stadig meget, og han bliver i disse år sågar oversat til en række afrikanske og asiatiske sprog, fordi missionærer fra blandt andet Luthersk Mission har bragt hans skrifter og salmer ud i verden,” siger Flemming Kofod-Svendsen og tilføjer, at han siden sin ungdom har drømt om at fordybe sig i kirkehistorie.

Flemming Kofod-Svendsen voksede op på en gård på Bornholm i en familie præget af Evangelisk Luthersk Mission, og i barndomshjemmet og i missionshuset blev der læst tekster af Rosenius og sunget salmer af ham, ligesom der dagligt blev læst i Bibelen og bedt til Gud. Den praksis har Flemming Kofod-Svendsen fortsat, og en stor del af hans mangesidede virke har haft det formål at formidle glæden ved bibellæsning, bøn og salmesang til andre.

”Jeg har haft mange skiftende titler, men én titel har jeg haft i 55 år, nemlig bibelkredsleder. Som ung teologistuderende på Valkendorfs Kollegium inviterede jeg til bibelkreds, og i dag leder jeg en bibelkreds i Vigerslev Kirke i København,” fortæller han.

Teologistudierne førte til en kandidatgrad i teologi i 1969. Efter et år som hjælpepræst i Emdrup i København blev han i 1970 generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende, og fra november 1976 til februar 2011 var han sognepræst i Birkerød i Nordsjælland. Sideløbende gjorde han politisk karriere i Kristeligt Folkeparti, som landsformand 1979-1990, som medlem af Folketinget 1984-1994 og 1998-2001 og som boligminister 1987-1988 og 1993-1994. Han har desuden været generalsekretær for Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, siddet i repræsentantskabet for Kristeligt Dagblad og for Menighedsfakultetet, været medlem af bestyrelsen i Dansk Bibel-Institut og redigeret Bibellæser-Ringens bibellæseplan.

Hans glæde ved bibellæsning, bøn og salmesang har præget ham i alle årene. Det var således Flemming Kofod-Svendsen, der begyndte traditionen med ugentlige andagter på Christiansborg og i sin tid som minister altid havde sin bibel med på rejser i ind- og ud- land.

I de senere år har han privat især rejst i Danmark og det øvrige Skandinavien og har sammen med hustruen, cand.theol. Inger Margrethe Kofod-Svendsen, besøgt næsten alle de omkring 60 danske øer, det er muligt at komme til med offentlig transport. De mangler nu blot tre, som de håber at nå at besøge i år. Herefter er det tanken at udvide med et par øer lige syd for grænsen og desuden udforske Sønderjylland, der især på grund af en række kirkehistoriske begivenheder fascinerer Flemming Kofod-Svendsen.

Tidligere har Flemming Kofod-Svendsen udgivet en række bøger om kristendom og kirkehistorie samt den meget personlige beretning ”Døden, sorgen, håbet” om den tragedie, der ramte, da tsunamien i Thailand anden juledag 2004 tog den ene af Flemming Kofod-Svendsens tre sønner, svigerdatteren og to børnebørn.

Tilbage er en datter, to sønner, tre svigerbørn og ni børnebørn i alderen 5-20 år. De to døtre bor i Vanløse i København med få hundrede meters mellemrum. Flemming og Inger Margrethe Kofod-Svendsen har købt et hus midtimellem, så børnebørnene kan komme på besøg til eftermiddagshygge med kakao og snak, og ikke sjældent synges der – naturligvis – en salme af Rosenius.