Prøv avisen

Gynækologen med hang til husbyggeri og klimanørderi

Professor Øjvind Lidegaard, der i dag bliver 60 år, mener godt, at abortgrænsen kunne hæves til et sted mellem 18. og 22. uge. – Privatfoto.

Etisk debattør Øjvind Lidegaard, der er professor ved Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, fylder i dag 60 år. Ud over etik og forplantningens verden interesserer han sig for natur og restaurering af sine huse

For nogle år siden blev der lavet en undersøgelse af hospitalslægers fritid. Man ville finde ud af, hvorfor læger nogle gange vælger at arbejde i deres fritid og dermed gør overarbejde på hospitalerne til en overflødig mulighed.

Øjvind Lidegaard arbejder også i sin fritid. Han restaurerer og bygger sine egne huse. Men i undersøgelsens svarmuligheder kunne Øjvind Lidegaard ikke få øje på det svar, som stemte overens med hans egen begrundelse for, hvorfor han godt kan lide at finde hammer og sav frem efter klokken 17.00. Han kunne ikke sige ja til svarmulighederne: at han arbejder i sin fritid for at spare penge, at han arbejder i sin fritid, fordi han ikke vil hyre professionelle til det, eller nogle af de mange andre mulige svar. Nej, hans begrundelse var såmænd, at han arbejder i sin fritid, fordi han vil sikre sig, at arbejdet bliver gjort ordentligt! Denne grundighed er noget, som følger ham i alt andet, som han beskæftiger sig med.

LÆS OGSÅ: Venstrefløjens trubadur fylder 70

Øjvind Lidegaard har længe vidst, at han skulle ende med at beskæftige sig med gynækologi. Allerede i gymnasiet, da han lærte om reproduktion, fandt han ud af, at det var den vej, han skulle gå. I dag er han professor ved Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor han blandt andet har forsket i p-pillers indflydelse på blodpropper i hjerne og hjerte, tidlig graviditet og reproduktion. Han er fortaler for, at abortgrænsen hæves fra 12. uge til et sted mellem 18. og 22. uge med den begrundelse, at den enkelte suverænt bør afgøre, om hun ønsker at gennemføre en graviditet med et misdannet eller sygt foster. Som loven er i dag, skal gravide nemlig søge abortsamrådene om lov til at få abort efter 12 uge. Til gengæld er Øjvind Lidegaard betænkelig ved, at et stigende antal singlekvinder over 40 år lader sig inseminere eller køber befrugtede æg i udlandet. For på sigt har deres børn 20 gange højere risiko for at blive forældreløse, inden de fylder 18, end hvis de havde haft to forældre.

Når han ikke arbejder på Rigshospitalet eller restaurerer huset i Charlottenlund eller et af de to sommerhuse, så bruger han en del tid på at udvide sit kendskab til klimavidenskaben, som er hans store interesse. En interesse, klimaet, han deler med sine tre brødre Kresten Lidegaard, der er biolog, Martin Lidegaard, der er klimaminister, og Bo Lidegaard, der er ansvarshavende redaktør på Politiken. Når de alle er samlet i familiesommerhuset på Sjællands Odde, går der ikke lang tid, før klima bliver debatteret fra såvel en politisk og videnskabelig som biologisk og nyhedsorienteret vinkel.

Sammen med sin kone, afdelingsjordemoder Anne Poulsgaard Lidegaard, har han to drenge på 10 og 12 år, og ydermere han har tre voksne drenge fra et tidligere ægteskab. Ud over husbyggeri og klimanørderi kan han også godt lide at stikke i vandreskoene. Han nyder særligt ture i de europæiske bjerge eller langs kysterne sammen med sin familie. Når ikke turen går syd for grænsen, holder han af at cykle i den danske natur. Øjvind Lide-gaard er søn af journalist og Grønlands-kender Else Lidegaard og teolog, præst og højskolelærer Mads Lidegaard.