Prøv avisen

Hårdkogt erhvervsadvokat med dolk

Advokat Henrik Holm-Nielsen har blandt andet fået frikendt adskillige byrådsmedlemmer fra Farum for medansvar for Peter Brixtoftes økonomiføring. – Foto: Jan Jørgensen.

Kontant advokat var som en fisk i vandet i retslokalet. Men når Henrik Holm-Nielsen har fri, er det naturen, der kalder

Henrik Holm-Nielsen fylder 75 år i dag. Han var i sin tid den erhvervsadvokat, man gik til, når de store sager skulle løses: Tamil-sagen, Farum-sagen, Hafnia-sagen og Riskær-sagen.

Retslokalet var hans rette element og det på begge sider i lokalet. Når han agerede som anklager i de store straffesager, var han som en fisk i vandet, og i mere end 30 år var Henrik Holm-Nielsen medhjælper for statsadvokaten.

Men det var ikke kun det at være iført anklagerens kappe, der fik Henrik Holm-Nielsen til at opføre sig hjemmevant i retten. Han kan også den anden side af juraen.

Det var eksempelvis Henrik Holm-Nielsen, der fik frikendt 12 byrådsmedlemmer fra Farum. Anklagemyndigheden mente, at byrødderne havde et medansvar for tidligere Venstre-borgmester Peter Brixtoftes økonomiske uføre, men Holm-Nielsen fik dem frikendt alle som én.

Det var slet ikke juraen, der til at begynde med lå Henrik Holm-Nielsens hjerte nær. Faktisk drømte han i gymnasiet om at blive ingeniør. Men inden han gik ud og fik studenterhuen på, havde hans drømme skiftet retning. Og højesteretssagføreren Kaj Holm-Nielsens søn blev jurist og advokat.

Gennem alle årene har det dog været naturen, der står Henrik Holm-Nielsens hjerte nær, når han har fri. Han er et udendørsmenneske, og i ungdommen var han spejder i Charlottenlund. Han begyndte dengang at gå med dolk og holdt aldrig op med det igen.

Berlingske Tidende spurgte engang advokaten, hvordan han fik det med at bære dolk til at hænge sammen med våbenloven: Når jeg er uden for den indre by, er jeg jo altid jæger, fisker eller naturvandrer, der skal skære en hasselkæp, så her har jeg ingen problemer. Men inde midt i hovedstaden afvæbner jeg mig og nøjes med en lille lommekniv, forklarede han./ritzau/