Prøv avisen

Hårdtslående mængder af smerte

Yahya Hassan blev i går på BogForum i Bella Center hædret med Årets Debutantpris. Her ses forfatteren, der også læste op fra sin digtsamling. – Foto: Nils Meilvang.

18-årige Yahya Hassans digtsamling er trykt i et rekordstort antal. I går fik han sin første store litterære pris-anerkendelse, da han modtog BogForums Debutantpris

Hans digtning rapporterer fra et sted, hvorfra vi ikke er vant til at modtage litterære sværvægtere. Trillegården, et boligområde med ensartede beton-etagebygninger beliggende i den vestlige del af Aarhus, er i dette efterår pludselig kommet til at spille en hovedrolle i et nyskrevet afsnit af den danske litteraturhistorie.

For her voksede Yahya Hassan op i en dansk-palæstinensisk familie.

LÆS OGSÅ: Kritikere: Der er gået inflation i priser, der uddeles i litteraturens verden

Og her blev grunden lagt til hans digtsamling YAHYA HASSAN, der handler om hans opvækst i et indvandrermiljø, sensationelt er trykt i flere end 30.000 eksemplarer, har høstet bragende flotte anmeldelser og fredag blev hædret med BogForums efterstræbelsesværdige debutantpris og de medfølgende 50.000 kroner.

Normalt skal en debutantprisvinder præsenteres grundigt, men det var ikke nødvendigt, da formanden for juryen, Mona Madsen, overrakte Yahya Hassan prisen. Ham har de fleste af os hørt om via den massive medieomtale, der begyndte med et interview i Politiken den 5. oktober i år, og også mennesker, der normalt går langt uden om lyrik, har læst hans debutdigte.

Der er hårdtslående mængder af smerte på spil her. Der er også i den grad et hjerte, gemt af vejen bag den hårde skal, men umuligt ikke at høre den bankende lyd af. Jeg hører lyden af en ung mand, der krænger sin opvækst af sig, sagde juryformanden ved prisoverrækkelsen og tilføjede, at både talent og vrede er rødglødende.

Vrede var der dog ikke meget at spore af, da 18-årige Yahya Hassan kom til telefonen, kort efter at han havde fået prisen, snarere en kæk selvbevidsthed.

Det er en ganske fin gestus at få prisen, så den er jeg glad for. Nu kan jeg så betale skat af pengene, og på den måde får også de danskere, der ikke kan lide min digtsamling, glæde af den, sagde han og tilføjede, at han ikke har skrevet sine digte for at få anerkendelse.

På BogForum var han tydeligvis omgivet af venner, men hans kontroversielle digtsamling har i den grad også skabt ham fjender på halsen. Beskrivelserne af en voldelig far og en generation af flygtningeforældre, der svigter deres børn og begår socialt bedrageri, samtidig med at de fremstiller sig selv som gode muslimer, samt hvad der er blevet opfattet som blasfemiske udtalelser om islam, har givet anledning til voldsomme chikanerier og deciderede dødstrusler på internettets sociale medier.

Litterær direktør på Gyldendal Johannes Riis har kaldt Yahya Hassans digtsamling en eksplosion, som han vidste ville komme før eller senere, og som vi kommer til at se mere af. Sikkert er det i hvert fald, at Hassan først lige er begyndt.

Han blev optaget på Forfatterskolen i København i september. Forinden havde han et ophold på Vallekilde Højskole, og endnu før var han i en periode anbragt på institutionen Solhaven i Farsø i Midtjylland, hvor en lærer opdagede hans skrivetalent og derved var med til at sætte processen i gang.