Hæderkronet vittighedstegner fylder år

Franz Füchsel er uddannet reklametegner, men kastede sin kærlighed på satiretegninger. Også profeten Muhammed har været genstand for hans streg

Franz Füchsel har formået at grine sig til en ribbensskade. Så har man det sjovt med sit arbejde. Her ses et selvportræt. – Polfoto.
Franz Füchsel har formået at grine sig til en ribbensskade. Så har man det sjovt med sit arbejde. Her ses et selvportræt. – Polfoto.

Han har været med til at definere dansk satiretegning siden 1940erne, og i 2005 var han med til at sætte Danmark på verdenskortet med sit bidrag til de 12 Muhammed-tegninger. I morgen fylder Franz Füchsel 85 år.

I studietiden på Kunsthåndværkerskolens reklamelinje solgte Franz Füchsel sine små, morsomme tegninger til aviser og ugeblade for at få økonomien til at slå til. Det gik så godt, at han siden besluttede sig for at gøre den morsomme streg til sin levevej i stedet for at søge et mere oplagt job som reklametegner.

LÆS OGSÅ: Generalen kom og gik med dramatik

Sammen med kollegerne Hans Qvist og Flemming Holbæk etablerede han en tegnestue i København, som var hans daglige arbejdsplads gennem 12 år. Tiden var ifølge tegneren selv så morsom, at han på et tidspunkt måtte søge læge, efter at brusken på tre ribben havde løsnet sig oven på en grinetur.

Artiklen fortsætter under annoncen

Franz Füchsel var en af de 12 tegnere, der i 2005 gav deres bud på en tegning af profeten Muhammed, hvilket førte til Muhammed-krisen med boykot af og angreb mod Danmark flere steder i verden.

Tegningerne medførte også dødstrusler mod tegnerne og journalister fra Jyllands-Posten, der trykte tegningerne som en kommentar til kunstneres selvcensur. Füchsel skabte yderligere røre i sagen, da han satte sin tegning på auktion, hvilket indbragte 15.000 kroner, som tegneren efterfølgende donerede til det dengang jordskælvsramte Pakistan.

I sin lange karriere har han blandt andet været et fast indslag i Ekstra Bladet, Hjemmet og FDMs Motor. Franz Füchsel har desuden skrevet revytekster, børnebøger og har sammen med Hans Qvist lavet flere tv-show.

I 1987 modtog han prisen Den gyldne tegnestift og i 1994 Cross-prisen. I 2002 fik han Kaj Svarres Legat, og i 2003 kunne man opleve hans tegninger udstillet på Diamanten i København.