For ham har tro og politik aldrig været en farlig cocktail

Tidligere domprovst i Københavns Domkirke Anders Gadegaard har brugt sit virke til at forsvare Palæstina og råbe op mod politikere og pengemænd – det har ført til flere mediestorme. I dag fylder han 70 år

En præst kan sagtens prædike om politiske emner som udlændingestramninger, dansk krigsdeltagelse og israelske bosættelser, mener den nu forhenværende domprovst i Vor Frue Kirke i København, som fylder 70 år i dag.
En præst kan sagtens prædike om politiske emner som udlændingestramninger, dansk krigsdeltagelse og israelske bosættelser, mener den nu forhenværende domprovst i Vor Frue Kirke i København, som fylder 70 år i dag. Foto: Leif Tuxen.

Når præster får at vide, at deres prædikener er politiske, er det i Danmark ofte ment som en kritik. Men det er snarere et adelsmærke efter Anders Gadegaards overbevisning. For en præst kan sagtens prædike om både udlændingestramninger, israelske bosættelser, dansk krigsdeltagelse og klimaforandringer, mener den nu forhenværende domprovst i Vor Frue Kirke i København, som fylder 70 år i dag og netop er gået på pension.

Listen over de humanitære og politiske kampe, som Anders Gadegaard i årenes løb har gjort til sine hjertesager, er lang – og tilfældene, hvor han over for myndighederne har ageret formidler på udsatte gruppers vegne, endnu flere. For eksempel da knap 30 sultestrejkende irakere i 2002 søgte tilflugt i domkirken, og Anders Gadegaard slog fast, at kirken både havde hus- og hjerterum til dem.