Prøv avisen
Nekrolog

For ham var døden ikke en tragedie

Trappen op gennem huset forvandlede Baard Owe til en ”stairways to heaven”, da han blev syg. Foto er taget for få uger siden. – Foto: Leif Tuxen

Baard Owe var livet igennem religiøst søgende og læste en overgang teologi, men valgte skuespillet, hvor han fik flere markante roller. Natten til lørdag døde den dansk-norske skuespiller i sit hjem. Han blev 81 år

Baard Owes elegante ydre og karakterfulde ansigt gav ham ofte rollen som mystisk kyniker. Hvem husker ham ikke som den excentriske patolog, professor Bondo, i Lars von Triers tv-serie ”Riget” (1994-1997).

Det gjorde i hvert fald lægen, som for nyligt behandlede Baard Owe på netop Rigshospitalet og spontant udbrød: ”Er du nu her igen?”.

Det er kun få uger siden, at Baard Owe smilende fortalte den anekdote i forbindelse med et interview til Kristeligt Dagblad. Han havde kræft, men var ved godt mod, og næsten færdig med strålebehandlingerne.

Interviewet blev skuespillerens sidste, og i avisen nåede det ikke, fordi både han og alle andre troede, at der var masser af tid. Men han var glad for, hvad vi havde talt om, og derfor er en del af ordene i denne nekrolog Baard Owes egne.

”I min alder er døden ikke nogen tragedie. Som jeg ser det, er hele livet en vandring mod en eller anden form for enkelthed til sidst,” sagde den 81-årige skuespiller blandt andet.

Han var i fuld gang med at skrive sin biografi, eller ”breve fra kemo”, som han kaldte den. Selv sammenlignede han sin situation med et tog, som var kørt ind på en station, og som han ikke vidste, om ville køre videre eller ikke. Nu ved vi, at toget blev holdende.

Oprindeligt var Baard Owe uddannet fra Statens Teaterskole i Oslo i 1956, hvorefter han flyttede til Danmark. Men vejen som skuespiller var brolagt med andre kreative foretag. Ud over sine mange roller på teater, i film og tv-serier har Baard Owe også været sanger, optådt for David Bowie i New York og deltaget i dansk Melodi Grand Prix 1962.