Morten Østergaard både siger og svømmer sin mening

Den radikale leder Morten Østergaard er igen på folks læber, efter han i weekenden svømmede 3,5 kilometer og de seneste dage har skærpet sine krav for at støtte Socialdemokratiet

Remedierne skulle være i orden, da Morten Østergaard i lørdags svømmede 3,5 kilometer fra øen Lindholm til Kalvehave på Sydsjælland for at vise sin utilfredshed med den symbolpolitik, han mener bliver ført fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. –
Remedierne skulle være i orden, da Morten Østergaard i lørdags svømmede 3,5 kilometer fra øen Lindholm til Kalvehave på Sydsjælland for at vise sin utilfredshed med den symbolpolitik, han mener bliver ført fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. – . Foto: Maud Lervik/Ritzau Scanpix.

Det begyndte med, at Morten Østergaard i august sidste år var med til et arrangement, hvor deltagerne skulle svømme rundt om Christiansborg. Selvom han ikke kan huske, hvem der fik idéen om at svømme 3,5 kilometer fra Lindholm til Kalvehave, er han sikker på, det var turen rundt om Slotsholmen, der inspirerede ham til at tænke, hvordan han kunne illustrere sin mening om den symbolpolitik, han mener bliver ført af regeringen og Dansk Folkeparti, assisteret af Socialdemokratiet.

Idéen udmøntede sig i lørdags i en svømmetur med en kende anderledes temperatur og distance end turen i august. Selv erkender han, at de 3,5 kilometers svømmetur, der blev udløst af utilfredshen med at placere afviste asylansøgere på Lindholm, var et stunt. På linje med det at bo i en ghetto og lave politisk standup, som også er noget, han har bedrevet inden for det seneste år.

”Jeg synes egentlig, alle oplevelserne har været gode. Det værste for mig er jo i virkeligheden, når politik bliver kedeligt og dagligdag,” sagde han i den forbindelse til Radio24syv.

Morten Østergaard strøg fra statskundskabsstudiet i Aarhus til Folketinget. Men før han blev valgt ind i 2005, nåede han i sin studietid at være markedschef for digitaliseringsvirksomheden Dafolo og beskæftige sig med lokalpolitik i Aarhus Byråd, hvor han i 2002 var med til at gøre Louise Gade, der var Venstres spidskandidat, til borgmester.

Siden er det ikke kun i forbindelse med mediemarkante spidsfindigheder, at Morten Østergaard har været i søgelyset. Efter weekendens svømmetur kunne man i Berlingske læse om hans nye krav til Mette Frederiksen om at tage afstand fra Dansk Folkeparti og skriftligt forpligte sig til at øge integrationen af flygtninge i det danske samfund.

”Vil du ikke det, vil vi aktivt bekæmpe, at du kan sætte dig i spidsen for landet,” lød appellen.

Det har dog fået flere i Socialdemokratiets bagland til at kritisere Morten Østergaard for at forsøge at diktere andres politik, og lokalformand i Svendborg siger blandt andet til Fyens Stiftstidende tirsdag, at den radikale leder kan ”hoppe i havet”.

”Det er gået hen og blevet en gevaldig uskik, at nogle partier vil diktere andre partiers politik. Morten Østergaard kan mene, hvad han vil, men hvis han er så forhippet på at få indflydelse på socialdemokratisk politik, skulle han da tage at vælge et medlemskab hos os,” lød kritikken også fra Mads Jørgensen (S).

Det er ikke første gang, Morten Østergaard har stillet krav, og der er sket meget, siden han i 2011 som ny videnskabsminister mødte op i en AGF-spillertrøje som den stolte aarhusianer, han er. Efter han overtog Margrethe Vestagers post som politisk leder for Radikale Venstre i 2014, har han stillet Socialdemokratiet krav, der spænder bredere end udlændingepolitik, og siden 2015 tæller hans krav til Mette Frederiksen intet mindre end 15, ifølge en optælling, som Berlingske præsenterede i går.

Ud over krav på udlændingeområdet har Morten Østergaard ytret ønske om at afskaffe uddannelsesloftet og reducere CO2-udslippet, hvis Mette Frederiksen vil have hans støtte.

Selvom han fik installeret barnesæde i sin ministerbil tilbage i 2011, har han senere i et interview til Euroman fortalt om udfordringerne ved at være toppolitiker og have et privatliv. Men det politiske liv ville han ikke have været foruden, og han er i det, fordi det er ”fedt”, og på trods af at der er ting i familiens liv, han er gået glip af.

Han er gift med jurist Line Legarth Stigel. Sammen har de to børn, Emil og Johanne.

Før rejsen fra Aarhus til Amager, hvor hele familien bor i dag, drømte Morten Øster- gaard om at blive eliteidrætsudøver, og især satsede han på svømningen, hvilket giver anledning til at tro, at det måske ikke er så mærkeligt, at det netop var med en svømmetur, han i weekenden forsøgte at vise sin utilfredshed med symbolpolitikken. Og man har næppe hørt eller fået visualiseret den sidste utilfredshed over tingenes tilstand fra Morten Østergaard.