Prøv avisen

Han brænder for journalistikken

Jeppe Duvå har været nyhedschef på Kristeligt Dagblad siden 2007. -- Foto: Leif Tuxen.

Nyhedschef Jeppe Duvå er det journalistiske omdrejningspunkt på Kristeligt Dagblad. I morgen fylder han 50 år

Avisens nyhedschef, Jeppe Duvå, er let genkendelig, allerede inden man møder ham. Hans lystige fløjten fylder redaktionsgangene på Kristeligt Dagblad. Og når han træder ind i synsfeltet - og en hastig talestrøm begynder - spreder han energi og virkelyst omkring sig. Han får ting til at ske.

Han er altid i godt humør, han er meget vellidt af sine omgivelser, og han er dybt engageret i sit arbejde, hvor han opnår betydelige resultater.

Det gode humør betyder ikke, at manden er uden kant. Tværtimod må man nærmest betegne ham som stridslysten, og han har gjort det til et adelsmærke at udfordre vanetænkningen og den politiske korrekthed.

Da han fornylig i forbindelse med en personalefest opnåede den sjældne ære for en leder at få forfattet en sang om sig, hed det blandt andet, at han er "modsat Rasmus Modsat". Det var ikke helt forkert.

Han siger nøjagtig, hvad han mener. Han putter ikke med tin-gene, men han putter heller ikke med sig selv. Han sætter noget på spil for at nå de bedste løsninger, og han slipper som regel godt fra det, fordi der står bred respekt om hans viden og kompetencer.

Nyhedschefen er det centrale omdrejningspunkt for den lange kæde af redaktionelle beslutninger, der skal til hver dag for at skabe den gode avis, og Jeppe Duvå har de rigtige egenskaber til dette vigtige job.

Han har evnen til at se tingene klart, men uden at overse de finere nuancer. Han er handlekraftig, og han kan bevare overblikket. Han bliver aldrig hylet ud af det, selv når han har mange bolde i luften på én gang.

Blandt avisens medarbejdere er han særlig værdsat for altid at kunne finde journalistiske løsninger. Og han har det betydningsfulde karaktertræk, at han både kan være en krævende leder og samtidig en allieret, man kan regne med, når det brænder på.

Jeppe Duvå har det ikke fra fremmede. Hans far var journalist, og selv gjorde han karriere som erhvervsjournalist på Politiken, Børsens Nyhedsmagasin, TV-Avisen og Berlingske Tidende.

Siden skiftede han til debatstoffet med posten som kronik- og debatredaktør på Berlingske Tidende. Efter et kort mellemspil som konsulent i finansiel kommunikationsrådgivning kom han i 2007 til Kristeligt Dagblad som nyhedschef.

Her har han fundet sin rette hylde. Som troende katolik og kirkegænger er han meget optaget af etiske, moralske og eksistentielle dilemmaer. Avisens kerneområder er for ham meget mere end rammen for et arbejdsmæssigt virke.

Når Jeppe Duvå ikke er på avisen, dyrker han sin hovedinteresse: Han fortsætter med at følge nyhedsstrømmen. Desuden har han en omfattende viden om politik og historiske emner, specielt om Anden Verdenskrig.

Hans store helt og forbillede er Winston Churchill, og det skal tages ganske bogstaveligt. Ved en bestemt lejlighed ville han hænge én af sine Churchill-plakater op i dagligstuen, men dér trak de grænsen derhjemme.

Privat er han et engageret familiemenneske, og det forlyder, at han faktisk formår at slappe af. Det sker bedst, når han sammen med hustruen, pressechef Hanne Stetting Duvå, og deres to børn, Barbara på 12 år og Maria på 10 år, med regelmæssige mellemrum fortrækker til en lille by på Kreta. Her har familien fundet et fristed.

Den runde dag fejres under private former. Med en sjælden afbrydelse fra nyhedsstrømmen, men forhåbentlig med behørig hyldest til fødselaren. Det fortjener han. Herfra ønsker vi hjerteligt tillykke.

ehrenreich@k.dk