Prøv avisen
Portræt

Han brænder for den danske litteratur

Jeg føler mig dansk i hjerte og sind, siger Sven Hakon Rossel, der har boet uden for Danmarks grænser siden 1974. – Foto: Nicolai Lorenzen/Ritzau Scanpix

Sven Hakon Rossel har boet det meste af sit liv uden for Danmark. Alligevel hører han til en af sværvægterne, når det gælder viden om dansk litteratur. I overmorgen fylder han 75 år

Han ved alt om H.C. Andersen og befandt sig selv lidt som den grimme ælling i en socialistisk andegård, da han i 1960’erne læste litteratur på Københavns Universitet. Siden har Sven Hakon Rossel levet det meste af sit liv i udlandet, men med et skarpt blik på den danske litteratur, især den klassiske.

Foruden det store kendskab til eventyrdigteren, der i 2011 gav ham H.C. Andersen-prisen, siges det om Rossel, at han til hver en tid kan ryste citater af Holberg, Blicher og Kierkegaard af sig. Hans encyklopædiske viden er enorm, og han deler den glad og gerne med andre, også i en form, som ikke-litteratur eksperter kan have stor glæde af.

For fem år siden udgav han eksempelvis bogen ”Litteratur på kryds og tværs”. Den er ment som en appetitvækker til alle, der læser af lyst, men som gerne vil have et godt råd til, hvad der er værd at bruge tid på.

I øjeblikket er han ved at lægge sidste hånd på en stor afhandling om Johannes V. Jensens manuskript til ”Kongens fald”, som han udgiver sammen med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Den udkommer efter planen til næste år.

I 2020 forventer Sven Hakon Rossel at udgive endnu bog. Den bygger på brevvekslingen mellem Johannes Jørgensen og Sophus Claussen i 1890’erne og kommer til at rumme materiale, der ikke tidligere har været belyst. Rossel har skrevet eller udgivet over 40 bøger på dansk, engelsk og tysk og er desuden medforfatter til flere opslagsværker og leksika. Dertil kommer, at han gennem det meste af sit liv har leveret bidrag til tidsskrifter, dagblade og festskrifter. Samtidig med skriverierne underviser Sven Hakon Rossel stadig litteraturstuderende på Universitetet i Wien. For tiden har han eksempelvis kurser i både Henrik Ibsen, H.C. Andersen – og Olsen-banden.

Sven Hakon Rossel er ægte international. Han er født i Thailands hovedstad, Bangkok, hvor hans far var udsendt for Ø.K. Moderen var tysker og forlod hjemlandet i 1930’erne. Da Sven Hakon Rossel var bare halvandet år, døde hans far, og han flyttede sammen med sin mor til Hjørring. Moderen ønskede, at han skulle have en dansk opdragelse, og de nærmeste familierelationer til faderen var i Vendsyssel. Senere, i 1952, flyttede mor og søn videre til København, og han fik sin magistergrad i litteraturhistorie på Københavns Universitet.

Det kosmopolitiske fortsatte, da Rossel giftede sig med tyske Dominika, og de sammen bosatte sig flere steder rundt i verden. Først var Sven Hakon Rossel universitetslektor i dansk sprog og litteratur ved universiteterne i Hamborg og Kiel, så blev han professor ved University of Washington, og siden 1996 har han været bosat i Wien, hvor han er professor og afdelingsleder ved Institut for Skandinavisk Sprog og Litteratur ved Universitetet i Wien. Alt i alt har han tilbragt mere end 40 år uden for Danmarks grænser.

Hans tre voksne børn er danske statsborgere, men også bosat i udlandet. Sønnen Sven bor i England, men frekventerer jævnligt Rigsarkivet i København, da han forsker i danske middelalderfragmenter. Datteren Pia er orkestermusiker i Tyskland og datteren Eva er lærer og bor i USA.

Sven Hakon Rossel er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Han værdsætter klassisk litteratur, men holder sig samtidig ajour med alt det nye, der kommer fra Danmark. Ja, faktisk skærper det hans interesse for ny dansk litteratur, at han bor i udlandet, mener han. ”Jeg føler mig dansk i hjerte og sind og følger levende med i, hvad der foregår i Danmark, og hvad den udenlanske presse skriver om landet,” siger han.

I øjeblikket læser Sven Hakon Rossel gerne Søren Ulrik Thomsen og Jens Smærup Sørensen, ligesom han er begejstret for at læse værker af Ole Hyltoft. Selvom litteraturen fylder i hans fritid, er der også andre ting, der optager ham. Han er blandt andet interesseret i italienske renæssancemalere og østrigske barokkirker.