Han bringer det bedste fra erhvervslivet ind i folkekirken

Sognepræst i Hørsholm Kirke Per Melhof mener, at folkekirken på flere punkter kan tage ved lære af det private erhvervsliv, når det handler om at skabe en god arbejdsplads. I morgen fylder han 60 år

Han er alt andet end arbejdssky. Sådan beskriver en kollega Per Melhof, der er præst ved Hørsholm Kirke. –
Han er alt andet end arbejdssky. Sådan beskriver en kollega Per Melhof, der er præst ved Hørsholm Kirke. – . Foto: Hørsholm Kirke.

Per Melhof lægger ikke skjul på, at han godt kan lide sit præstejob. Faktisk ser han det som et stort privilegium at være sognepræst i Hørsholm Kirke i Nordsjælland.

Alligevel er det hans tidligere branche, der har været med til at forme meget af hans tilgang til arbejdslivet, hvor han var salgs- og marketingschef på forlaget Lindhardt og Ringhof, inden han fik sin første præstestilling i 1999.

”Jeg fik nogle erfaringer og interesseområder i forlagsbranchen, som også har påvirket mit virke som præst, og som jeg på forskellig vis har forsøgt at gøre brug af,” siger Per Melhof, der i morgen fylder 60 år.

De interesseområder, der har dannet en rød tråd igennem hans snart 20 år som præst, handler især om forholdet mellem teologi og ledelse samt organisation og ledelse. Det har blandt andet gjort, at Per Melhof gennem årene har haft fokus på folkekirken som arbejdsplads. Det viste sig ikke mindst, da han stillede op som kandidat ved bispevalget i 2008 i Roskilde Stift, hvor et af hans hovedtemaer var en bedre og tydeligere ledelse i folkekirken.

Det er også en del af forklaringen på det seneste projekt, han har kastet sig over, hvor han i et år er lektor på halv tid på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter for at igangsætte en ny introduktionsuddannelse, der skal hjælpe nye kandidater godt i gang med arbejdet som præst. For folkekirken har brug for at blive styrket som arbejdsplads, siger han.

”Hvis man udelukkende betragter folkekirken som en arbejdsplads, må man sige, at den er en noget anderledes størrelse med en anden struktur, end hvad man ellers ser i samfundet. Der er en meget stor frihed i arbejdet, hvilket er godt på mange områder, men friheden kan også være vanskelig at forvalte. Og det betyder, at det kan gå rigtig galt, uden at nogen opdager det og gør noget ved det,” siger han og tilføjer, at han derfor til tider hører især unge præster sige, at de elsker deres arbejde, men at de ikke er særligt vilde med deres arbejdsplads.

Derfor har Per Melhof gennem årene forsøgt at få indarbejdet nogle af de gode sider af det private erhvervsliv i kirken ved at fokusere på sparring, samarbejde og en styrket kollegialitet.

Når man spørger nogle af Per Melhofs kolleger, er det meget sigende, at han nu har kastet sig ud i at få sluset nye præster bedre ind på den særegne arbejdsplads, som folkekirken kan være.

”Han er en yderst flittig og meget energisk person. Han har altid gang i et eller andet og har været engageret i et væld af forskellige ting,” siger Hans-Henrik Nissen, provst i Fredensborg Provsti.

Samme beskrivelse kommer fra hans præstekollega i Hørsholm Kirke Nina Raunkjær.

”Han er den slags person, man gerne vil have med i ens arbejde. Han er et meget ambitiøst og flittigt menneske, hvis evner spænder bredt lige fra teologi til økonomi. Han er bestemt ikke arbejdssky,” siger hun.

Arbejdsomheden viser sig også ved, at han de senere år både har været en del af stiftets rejsehold, der løser konflikter i sognene, haft funktion som tillidsmand, undervist på Pastoralseminariet, været kontaktperson i sognet og siddet i stiftsrådet. Og inden han kom til Hørsholm, var han præst i syv år for den danske menighed i Bruxelles, hvor han også var feltpræst for de udstationerede danske soldater ved hovedkvarterer i Belgien, Holland og Tyskland og attaché ved den danske ambassade i Bruxelles. Her var han desuden religionslærer i gymnasiet.

Om det store engagement også kan føre til, at han igen prøver kræfter med et bispevalg, er dog lidt mere tvivlsomt.

”Jeg synes stadig, at noget af det spændende ved bispejobbet er, at man har adgang til mikrofonen og har mulighed for at sætte en dagsorden. Men jeg er præst, og det er jeg glad for og går ikke med andre overvejelser,” siger han.

Per Melhof er gift med forlagsredaktør Anne Weinkouff. Parret har fire voksne børn.