Prøv avisen

Han drages af mennesker i nød

Juventus skal have ny træner. Her Luigi Del Neri.

Svend-Erik Jørgensen har, siden han var barn, haft hjerte for folk på samfundets bund, særligt mennesker ramt af alkoholens bagside. Nu bliver han landsformand for Blå Kors

I folkeskolen bekymrede det altid Svend-Erik Jørgensen, når andre elever faldt uden for fællesskabet og blev mobbet. Særligt husker han en skolekammerat, som ikke blev udtaget til fodboldholdet, men fik lov til at stå nede bag målet og løbe efter bolden, når den blev skudt uden for banen.

Han kan ikke huske, om han dengang gjorde noget for at hjælpe sin klassekammerat. Men siden har det sociale engagement ligget 66-årige Svend-Erik Jørgensen meget på sinde.

Han er netop blevet ny landsformand for Blå Kors Danmark efter at have siddet i hovedbestyrelsen i 10 år og været medlem af den kristne organisation, siden han var 20 år.

Svend-Erik Jørgensen er oprindelig uddannet blikkenslager, men blev allerede som 23-årig bestyrer af Strandby Sømandshjem sammen med sin kone, Lissy, som han blev gift med året forinden. På sømandshjemmet erfarede han, hvordan et ukontrolleret alkoholforbrug kunne give folk en ulykkelig skæbne, og da han herefter i 1977-1979 blev ansat på Blå Kors pensionat i Herning, blev det endnu tydeligere. Han havde forestillet sig, at det hovedsageligt var i socialt belastede kredse, at et alkoholmisbrug førte folk ud i en ulykkelig tilværelse, men i Herning mødte han en ingeniør med både familie og job, der brugte alkoholen som en flugtvej i sit liv. Det åbnede Svend-Erik Jørgensens øjne for problemets omfang, og det var ifølge ham selv her, at han for alvor begyndte at brænde for at hjælpe mennesker i alkoholmisbrug og arbejde for at skabe folkelig opbakning bag arbejdet.

LÆS OGSÅ: Den markante hofmarskal

Svend-Erik Jørgensen fortsatte dog ikke umiddelbart i Blå Kors, men arbejdede fra 1979 til 1983 som bestyrer på Thyborøn Sømandshjem og fra 1983 til 2001 som afdelingschef for Krifa i Holstebro. Siden 2002 har han arbejdet som lokomotivfører hos Arriva.

Da han et år skulle føre toget en juleaften, forsøgte han at give passagererne en god oplevelse ved at spørge ind til deres jul og holde humøret højt i stedet for at ærgre sig over, at han ikke selv kunne være hjemme hos sin egen familie.

Den episode siger noget om hans engagement i andre mennesker. Han er meget socialt anlagt og frimodig, mener en kollega.

Når Svend-Erik Jørgensen først bliver grebet af en sag, ønsker han at fortælle alle om den. Særligt når det gælder social uretfærdighed. Han er en ildsjæl, men uden at være påtrængende, forklarer en bekendt. Og selvom han godt kan sætte skub i tingene, venter han ofte, til alle er med. Han er en hold-spiller og god til at vække tillid, mener en anden, der kender ham.

Siden sin ungdom har han engageret sig politisk i Kristendemokraterne. Mest organisatorisk, men indimellem også som kandidat, eksempelvis ved det seneste folketingsvalg. Særligt partiets mål om at hjælpe svage og styrke familien samt det kristne grundlag tiltaler ham.

Det kristne fundament har han da også med sig fra sin opvækst i et indremissionsk hjem ved Tinglev i Sønderjylland. I dag kommer han stadig regelmæssigt i Indre Mission og folkekirken, da det ifølge ham selv er i den kristne tro, han finder sin energi. Familiens støtte er også afgørende, og den er efterhånden blevet stor med i alt fem sønner og nu 13 børnebørn.

I det sociale arbejde har diakonien i kristendommen været et godt udgangspunkt, mener Svend-Erik Jørgensen. For der, hvor psykologer og andre fagfolk kommer til kort, kan man henvise til håbet i den kristne tro. Den er ikke kun grundlag for arbejdet i Blå Kors, men også i Svend-Erik Jørgensens eget liv. Han ser livet som en gave, ikke en tilfældighed. Af samme grund forsøger han at hjælpe mennesker, hvor meningen med livet er gået tabt i et alkoholmisbrug, tilbage på sporet.