Prøv avisen
Portræt

Morten Kvist er de kontante holdningers holdeplads

Den 63-årige præst Morten Kvist har jævnligt markeret sig med skarpe holdninger til emner, hvor der er overhængende fare for øretæver i den offentlige debat. – Foto: Jens Bach

Valgmenighedspræst Morten Kvist er kendt som en skarp og urokkelig debattør, der ikke er bange for at komme i mindretal med sine holdninger. I dag prædiker han for landets politikere ved Folketingets åbningsgudstjeneste

Middelalderlig, forstokket og meget kontroversiel.

Det er ikke de mest flatterende ord, der de seneste dage er regnet ned over Morten Kvist, præst i Herning og Gjellerup Valgmenigheder. Han er kommet i vælten, efter et 10 år gammelt interview, hvor han udtaler sig kritisk om homoseksuelle forældre, er blevet taget frem fra arkivet af dagspressen i anledning af, at han i dag skal prædike ved Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke.

Selvom den 63-årige Morten Kvist har svært ved at genkende det billede, der er blevet tegnet af ham i medierne de seneste dage, er der alligevel noget sigende over, at valget af ham som prædikant ved åbningsgudstjenesten ender i en ophedet debat. For Morten Kvist er kendt som en præst, der ikke går af vejen for at markere sig med klare holdninger til emner, hvor der er overhængende risiko for øretæver i den offentlige debat.

”Han har sine meningers mod og er bestemt ikke en medløber. Man vil næsten aldrig opleve ham som udglattende,” siger Morten Dybro, der er formand for bestyrelsen i Herning Valgmenighed.

I det midtjyske lokalområde er han kendt som en engageret person, der flittigt markerer sig i lokalmediernes debatspalter. På samme måde er han et velkendt navn i den større, offentlige debat, hvor han blandt andet har gjort sig bemærket som en del af Islamkritisk Netværk, der opstod i folkekirken i 2006.

Selvom netværket ikke længere er aktivt, kan man stadig opleve Morten Kvist holde foredrag fra tid til anden om de problemer, han mener islams indtog i samfundet skaber.

Fra 2003 til 2010 havde han desuden lejlighed til at sætte sine holdninger i spil som medlem af Det Etiske Råd. Her husker tidligere rådsmedlem Klavs Birkholm ham som en venlig, rolig og skarp debattør, der ikke er bange for at komme i mindretal. Og så er han urokkelig i sine standpunkter.

I sin tid i Det Etiske Råd skulle Morten Kvist flere gange forsvare sin holdning om, at det er bedst for et barn at vokse op med både en mor og far. Og det er samme synspunkt, der de seneste dage har givet anledning til, at han i flere medier er blevet beskyldt for at være imod homoseksuelle.

I Herning Valgmenighed har bestyrelsesformand Morten Dybro dog svært ved at genkende billedet af Morten Kvist som ”en sort, indremissionsk præst”, som han siger.

”Jeg er selv homoseksuel, og hvis min Jakob og jeg en dag skal giftes, har Morten Kvist selv tilbudt at stå for vielsen,” siger han og kalder Morten Kvist for en varm og populær præst, der bliver brugt flittigt til sjælesorgssamtaler.

I weekenden forsvarede kirkeminister Mette Bock (LA) valget af Morten Kvist som prædikant ved Folketingets åbningsgudstjeneste og understregede, at der selvfølgelig også skal være plads til, at en ”tidehvervsk” teolog kan prædike for politikerne. Det er dog ikke helt den betegnelse, han bruger om sig selv.

”Centrum for mig er gudstjenesten, og gudstjenestens centrum er nadveren. I den forstand er jeg grundtvigsk præst, og det står jeg gerne ved,” siger han.

Inden han havnede i præstejobbet i valgmenighederne i Herning og Gjellerup, var han i en årrække forstander på Askov Højskole og har desuden været frimenighedspræst i Ryslinge på Midtfyn.

Præsteembedet har han et indgående kendskab til helt fra barndomshjemmet af, hvor hans far var præst. Og når han i dag skal begrunde, hvorfor han stadig finder glæde ved præstegerningen, lægger han især vægt på sit arbejde med prædikenerne.

”Ved at prædike så meget, som jeg gør, kommer jeg hele tiden længere ind i teksterne. Jeg opdager hele tiden nyt. Kristendommen ligger inde med et sprog for de erfaringer, jeg endnu ikke har gjort mig,” siger han.

Morten Kvist bor i Herning med sin hustru, teologen Marianne Vihøj. Tre af hans fem børn bor stadig hjemme.