Han er de selvmordstruedes ven

Efter at Morten Thomsen som ung forsøgte selvmord, har han hjulpet folk i en lignende situation gennem foreningen Livslinien, som han grundlagde for 19 år siden

45-årige Morten Thomsen har ønsket at hjælpe folk med selvmordstanker siden han selv forsøgte selvmord som ung. –
45-årige Morten Thomsen har ønsket at hjælpe folk med selvmordstanker siden han selv forsøgte selvmord som ung. –. Foto: Søren Staal.

Da Morten Thomsen vågnede søndag morgen den 2. september 1992, havde han opkast på tøjet. Og kort efter kastede han flere piller op. Han havde som 24-årig forsøgt at begå selvmord natten før med en overdosis af panodilpiller og troede først, at han var død. Det var også lige ved, for han svævede i en periode mellem liv og død, men overlevede efter intensiv behandling på Frederiksberg Hospital.

Det er denne situation, der lagde sporet for, at 45-årige Morten Thomsen nu i knap to årtier har hjulpet folk med selvmordstanker til at få hjælp og i dag arbejder for at sætte problemet på dagsordenen.

I 1994 oprettede han Livslinien, en forening, der hjælper og rådgiver folk med selvmordstanker. For da han få dage efter sit eget selvmordsforsøg blev udskrevet fra hospitalet, virkede livet endnu mere kaotisk, end da han forsøgte at tage sit liv, og han mærkede på egen krop, hvor mangelfulde behandlingstilbuddene var.

Selv var Morten Thomsen dengang heldig med, at der kort forinden var oprettet et nyt behandlingstilbud i Københavns Kommune, som han tog imod. Efterfølgende hjalp et højskoleophold og et ophold hos en familie i Aarhus ham med at komme på rette spor igen. Men andre var ikke så heldige, og derfor skulle de have et sted, hvor de anonymt kunne ringe ind og få hjælp. Det blev begyndelsen på Livslinien.

I begyndelsen måtte han og de andre frivillige ofte stemme dørklokker for at få støtte til driften, men sådan er det ikke længere. Og nu bruger Morten Thomsen en del af sine kræfter på at gøre opmærksom på problemet med selvmord. Han er uddannet i statskundskab og har siddet flere år i regeringens referencegruppe til forebyggelse af selvmord.

Han er medstifter og international chef i Det Sociale Netværk siden 2009 en forening, der arbejder for at fjerne tabuer og fordomme på social- og psykiatri-området.

Morten Thomsen har arbejdet utrætteligt og vedholdende med at sætte selvmord på dagsordenen, mener en bekendt. Eksempelvis da han i 2003 skulle overbevise Folketingets Sundhedsudvalg om at donere flere penge til forebyggelse af selvmord og samme dag fik placeret 728 lys og buketter på Christiansborg Slotsplads det samme antal af mennesker, der året før havde begået selvmord.

Det lange seje træk med at oprette og udvikle Livslinien frem til i dag, hvor foreningen er en betydelig aktør på området, kan også tilskrives Morten Thomsens målrettede indsats, mener en bekendt, der beskriver ham som nærværende, positiv og åben over for nye muligheder.

Som bestyrelsesformand i Livslinien tager han ikke længere selv opkald fra personer med selv-mordstanker, men han opdagede i begyndelsen, hvordan det ikke kun var ulykkelige narkomaner og folk med mangeårige psykiske lidelser, der forsøgte at tage deres eget liv, men derimod helt almindelige mennesker som ham selv, der pludselig ikke længere kunne overskue deres livssituation.

Det kan han selv sagtens i dag, hvor han har tre børn og for nylig er blevet gift med Maureen Brenda Boer, der kommer fra Zimbabwe. Parret bor på Frederiksberg og kommer nu næsten hver søndag i en international kirke i København. Morten Thomsen er selv kristen, men oplever alligevel gudstjenesterne som et nyt univers, fordi menigheden kommer fra hele verden, ligesom musik med band optager en stor del af gudstjenesten.

I fritiden dyrker han gerne fodbold med vennerne, cykler eller løber en tur. Det er en god afveksling til det meget arbejde, mener han. Han fordyber sig også gerne i biografier eller samfundslitterære bøger.