Prøv avisen

Han er en forbistret ordentlig personlighed

Bent Hylleberg opfordrer unge baptister med præstedrømme til at læse teologi på Københavns Universitet, nu hvor der ikke længere er baptist-seminarier i Danmark. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

67-årige Bent Hylleberg blev for nylig formand for Baptistkirken. Der er stort set ingen post i baptistkirken, han ikke har haft

Bent Hylleberg har engang forsøgt at stoppe et tog. Det vil sikkert ikke forundre ret meget, hvis det i overført betydning var folkekirkens monopol, han forsøgte sig med, men det var det ikke. Han og tvillingebroderen, Asger Hylleberg, forsøgte som 9-10-årige at stoppe et tog tæt ved stationen, som deres far passede. Asger kan ikke erindre, om der var korporlige konsekvenser.

Men jeg tror, vi kom tidligt i seng!

Det er det tætteste på dumhed, man kommer frem til i Bent Hyllebergs liv.

Ellers kommer han sjældent galt afsted, siger en god ven og tilføjer en række positive karakteristika.

Bent Hylleberg stilede oprindeligt mod matematikken, men her en god generation senere er der stort ingen post i den danske baptistkirke, han ikke har siddet på. Og nu er han så valgt som baptistkirkens formand ved det seneste årsmøde i slutningen af juli.

LÆS OGSÅ: Kontroversiel købmand - lige over grænsen

Han er et åbent og ærligt menneske, der brænder for det, han beskæftiger sig med, siger en tidligere formand for baptisterne.

En forbistret ordentlig personlighed, siger en anden.

Hylleberg kommer ikke sovende til det. Og det vil han heller ikke gøre fremover.

Den danske baptistkirke lider under præstemangel, mangel på baptistisk teologisk uddannelse i Danmark, og dertil er kirken også udfordret af konservative baptistiske migrantmenigheder. Tølløse Seminarium, hvor han selv begyndte sin præsteuddannelse, og hvor han senere var henholdsvis lektor og rektor fra 1985-2000, er der ikke længere. Baptistkirken forsøgte længe at få SU-berettigelse til uddannelsen, men hver gang SU-styrelsen sendte ansøgningen videre til Teologisk Fakultet i København, kom der afslag med begrundelsen, at Tølløse-uddannelsen var en læreruddannelse, ikke en akademisk, hvilket Hylleberg heller ikke havde påstået.

Sagen gik hele vejen til Ombudsmanden. Hans Gammeltoft-Hansen kunne ikke forvaltningsmæssigt give baptisterne ret, men han lod et par sætninger om mindretals-tolerance falde. På trods af de kampe, Hylleberg har kæmpet for sin frikirke og mod folkekirkens monopol på blandt andet fødselsregistrering, så tog han også en teologisk embedseksamen fra Aarhus Universitet i 1977. Og det opfordres unge baptister med præstedrømme også til i dag, fordi der ikke er baptistiske præsteuddannelser i Danmark længere.

En anden nylig potentielt splittende sag for baptisterne har været, om baptistkirken skulle acceptere vielse af homoseksuelle. Det kom der efter en efter sigende skarp debat en baptistisk løsning på: Det bestemmer den enkelte kirke selv.

Fra 2000 var han studielektor ved SALT-dk Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi et svensk-dansk frikirkeligt seminarium, som han forlod for pensionen tidligere i år.

Men bortset fra de syv børnebørn er der ikke meget, der kan trække Bent Hylleberg væk fra frivillige hverv i baptistkirken, både lokalt, landsdækkende og internationalt. Han har skrevet baptismens historie i Danmark fra tiden, hvor baptist-børn blev tvangsdøbt med politiets hjælp, og frem til fredelig sameksistens. Det gjorde han i bogen Et kirkesamfund bliver til. Det Danske Baptistsamfund 1839-1989. Han har også siddet i Tølløse Baptist-kirkes menighedsråd, som både menig og formand.

Ud over baptistkirken er Bent Hylleberg en økumenisk teolog. Han er formand for Danske Kirkers Råds udvalg om Frihed og Lige Vilkår og deltager blandt andet i Danske Kirkedage og folkemødet på Bornholm. Og så står han også for Dansk Flygtningehjælps indsamling om efteråret.

Bent Hylleberg er gift med Bodil. Parret har tre voksne børn, to drenge og en pige.