Han er altid punktlig, ordentlig og til at regne med

Superjurist og professor uden sidestykke, lød beskrivelsen af Niels Fenger, da han for nylig blev indstillet af et enigt retsudvalg som Folketingets Ombudsmand. Men der er et aldeles helstøbt menneske bag manden, der står til at overtage en af landets centrale kontrolinstanser

Niels Fenger skal som om­budsmand erstatte Jørgen Steen Sørensen, der stopper på posten for at blive højesteretsdommer. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
Niels Fenger skal som om­budsmand erstatte Jørgen Steen Sørensen, der stopper på posten for at blive højesteretsdommer. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

En utaknemmelig opgave.

Det var alt andet lige det, der var tale om, da et hold af 30 jurastuderende på Københavns Universitet af den ene eller anden årsag skulle tage et forløb i forvaltningsret om. Ind ad døren træder en purung og lidt usikker, men stadig blændende underviser. I hvert fald for den ene elev i lokalet, der oprigtigt var interesseret i forvaltningsret, husker Hanne Marie Motzfeldt. Hun har, efter at have haft ham som lærer, delt branche og været kollega med Niels Fenger, der i november blev indstillet til at blive Folketingets Ombudsmand og kun mangler en obligatorisk sikkerhedsgodkendelse og afstemning i Folketinget for at kunne tiltræde posten. Det vil betyde, at han skal stå i spidsen for et organ, der både kontrollerer den offentlige forvaltning og behandler klager over myndigheder.

”Han har senere nævnt, at han ikke er sikker på, han havde fortsat med at undervise, hvis ikke det var, fordi jeg som den eneste på holdet havde interesse i faget. Men det er karakteristisk for Niels’ livsbane, at han underviste et omgængerhold i forvaltningsret, hvor stort set ingen hørte efter, men stadig blev ved med at kæmpe for, at alle kom igennem, selvom det hverken bragte ham ros, anerkendelse eller medaljer. Han er ikke en af dem, der via sit netværk eller gode forbindelser er gledet op i systemet. Det er hans egen ihærdighed og eminente dygtighed, der har bragt ham til der, hvor han er,” siger Hanne Marie Motzfeldt.

Siden han blev kandidat i jura i 1992, har Niels Fenger foruden at hjælpe jurastuderende ind i faget både nået at arbejde som professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, som kontorchef i Indenrigsministeriet og fra 2017 været landsdommer ved Østre Landsret. Inden da havde han plads i Bo Smith-udvalget, der blev nedsat for at belyse forholdet mellem embedsmænd, politikere og presse, og 2012-2014 sad han i undersøgelseskommissionen, der behandlede Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag. Dog altid med en udelukkende saglig og aldrig politiserende tilgang.

”Jeg mener, at Niels Fenger er en særdeles velkvalificeret ombudsmand. Med ham får man Danmarks skarpeste ekspert i forvaltningsret. Han er altid punktlig, ordentlig og til at regne med,” siger Mads Bryde Andersen, der er professor i jura ved Københavns Universitet, som lærte Niels Fenger at kende som studerende.

Han vil beskrive ham som en ”retsanvender” snarere end ”retspolitiker”. Med det mener han, at Niels Fenger lægger en saglig og forudsigelig retning for Folketingets Ombudsmand, der er i overensstemmelse med gældende regler. Niels Fenger har heller ikke villet lade sig interviewe til dette portræt. Selvom det betragtes som en formalitet, at han skal godkendes endeligt i Folketinget, vil han ikke udtale sig ”på forventet efterbevilling”, som han skriver i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Jeg er dog ikke i tvivl om, at han også vil kunne sætte spørgsmålstegn ved, om en regel er hensigtsmæssig og bliver brugt rigtigt, og det bliver også hans opgave,” siger Mads Bryde Andersen.

At bruge sin viden til at stille skarpt på, om der bliver taget de rigtige beslutninger, er også noget, Niels Fenger har gjort som universitetsprofessor. Både når det kommer til vurderinger af afhandlinger og pensumlister.

”Selvfølgelig vil der altid være uenigheder om pensumafgrænsninger og bedømmelser. Det vil der altid være på et universitet, og hvis du ikke er passioneret for dit fag, er det måske heller ikke dér, du hører til. Man må sige, at Niels brænder for sit fag,” siger Mads Bryde Andersen og fortsætter:

”Men jeg har aldrig set ham tabe besindelsen. Han er en yderst kontrolleret og driftssikker type.”

Driftssikkerheden har også vist sig til forelæsninger, som Niels Fenger har holdt, hvor han er kendt for at være kontant.

”Han er interessant at lytte til, fordi han er så stringent. Der kan også godt komme en ironisk sidebemærkning, og han er bestemt ikke uden bid. Men det er ikke, fordi Niels kaster om sig med jokes,” siger Mads Bryde Andersen.

Til gengæld beskriver han ham som en enormt dedikeret familiefar. Når han ikke arbejder, kan man være sikker på, at han bruger tid sammen med sin kone og to børn, der i dag er fire og ni år. Den beskrivelse vækker genklang hos Hanne Marie Motzfeldt. Hun husker, at han til sin tiltrædelsesforelæsning som professor havde sin nyfødte søn med. En ellers højtidelig begivenhed, som hun ikke husker andre professorer har taget et nyfødt barn med til.

”Du kan tydeligt mærke på Niels, at familien er hans fundament. Det er i øvrigt en af mange historier, der viser, at han er langt mere end den tørre kiks, som nogen kalder ham. Der er ikke kun kvalitet, dybde og ordentlighed i juristen Niels Fenger, men også i mennesket Niels Fenger,” siger hun.