Han fandt hjem ved at skrive om sin oldefar

46-årige Jesper Wung-Sung modtog i går De Gyldne Laurbær for sin roman ”En anden gren”. Romanen, der har sendt ham op i en høj litterær liga, er en fortælling om hans egen kinesiske oldefar, der blev udstillet i Tivoli

Jesper Wung-Sung var på sit forlag Rosinante & Co i København, da han i går blev overrasket med blomster og hæder. Selve laurbær-kransningen finder sted ved en festlighed senere på året. –
Jesper Wung-Sung var på sit forlag Rosinante & Co i København, da han i går blev overrasket med blomster og hæder. Selve laurbær-kransningen finder sted ved en festlighed senere på året. – . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Jesper Wung-Sung har haft to eksistentielle kriser i sit liv. Den første gjorde ham til forfatter, debuterende med novellesamlingen ”To ryk og en aflevering” i 1998, den anden gjorde ham i går til vinder af boghandlernes skønlitterære hyldestpris De Gyldne Laurbær.

40-årskriser er der sagt og skrevet meget om, men for Jesper Wung-Sung handlede det ikke om at skifte hverken jobbet eller konen ud. Og han havde heller ingen trang til at flytte om på den anden side af jorden eller køre omkring i en åben sportsvogn. Tværtimod var han virkelig glad for sit liv, som det var, men havde alligevel en følelse af hjemløshed.

”Det var en fysisk følelse af, at mine fødder ikke længere rørte jorden, og det kunne jeg jo ikke gå til lægen med. Men jeg kunne skrive den her bog,” som han i efteråret sagde i et interview til Herning Folkeblad.

Den bog var romanen ”En anden gren”, som et stort flertal af de stemmeberettigede valgte at pege på som vinder af laurbærrene.

Historien har forfatteren hentet i egne aner. Hovedpersonerne er hans oldefar, San Wung-Sung, en 19-årig kineser, der kom til Danmark som del af en kinesisk menneskeudstilling i Tivoli i 1902, og bagerdatteren Ingeborg Danielsen fra København, der blev hans oldemor. De blev begge fordømte, han som en fremmed med kinesisk kåbe og lang hårpisk, og hun som den, der valgte at følges med en, der var så anderledes og uden rettigheder. Deres kærlighed mødte mere modstand, end de fleste kan forestille sig, og det gjorde historien om dem også i lang tid hos Jesper Wung-Sung. Men så blev den forløst, og han har siden formuleret, at også hans eksistentielle længsel efter et andet liv på den måde blev spejlet i San og Ingeborgs liv. Deres accept af at være anderledes blev også hans accept.

Anmeldelserne var enstemmigt begejstrede, da ”En anden gren” udkom den 1. september sidste år. Jesper Wung-Sung havde med den roman for alvor vist, at han er en forfatter med noget på hjerte. Laurbær-hyldesten er da også fuldt fortjent, mener Kristeligt Dagblads anmelder Svend Skriver.

”For mig er det tydeligt, at Jesper Wung-Sung med den roman mestrer skønlitteraturen på en anden måde, end han har gjort før. Han er kommet op i en højere litterær liga, og han har samtidig med sin personlige historie ramt et emne, der virkelig brænder i tiden, nemlig hvordan vi i Danmark ser på mennesker af en anden etnisk oprindelse. Og romanen gør det vel at mærke uden at været et partsindlæg,” siger han.

Jesper Wung-Sung er ikke uvant med priser. For ”To ryk og en aflevering” fik han BogForums debutantpris, og bogen blev nogle år efter lavet til en ungdomsfilm med samme navn. Hans første roman var ”Kender du ikke akkusativ” fra 1999, og derefter er det gået slag i slag med udgivelser hvert eller hvert andet år.

Han har skrevet ungdomsbøger, novellesamlinger, digtsamlinger, billedbøger og romaner for voksne. Jesper Wung-Sungs bøger er oversat til flere sprog og solgt til Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien og USA.

Forfatteren er født i Marstal på Ærø. Han er gift med Christina Wung-Sung, sammen har de to sønner. Familien bor i Svendborg.

De Gyldne Laurbær er blevet uddelt siden 1949, hvor Martin A. Hansen var den første prismodtager. Sidste år modtog forfatteren Merete Pryds Helle prisen for ”Folkets Skønhed”.