Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Han fik vinger i rollen som Ørnen

Jens Albinus fik sit folkelige gennembrud i DR-dramaserien “Ørnen”, der vandt en international Emmy-statuette som bedste dramaserie. - Foto: Lars Helsinghod Bæk

Skuespilleren Jens Albinus bliver af sine skuespilkolleger kaldt generøs, nærværende og en, der skiller sig ud. I morgen fylder han 50 år

De fleste kender ham nok for rollen som Hallgrim Ørn Hallgrimsson i DR-dramaserien ”Ørnen”, men skuespiller Jens Albinus er også en erfaren herre inden for både film- og ikke mindst teaterverdenen.

Hans karriere startede nemlig på de skrå brædder, og her ynder han stadig at bruge meget af sin tid.

Jens Albinus er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1989, og de fem følgende år havde han sin faste gang på teatret med mange roller til følge - blandt andet rollen som Jeppe i Holbergs ”Jeppe på Bjerget” i 1993.

Det også på Aarhus Teater, at skuespilkollegaen Niels Ellegaard lærte Albinus at kende. Han kalder ham ”et af de meste generøse mennesker, jeg kender”, mens andre kolleger betegner Albinus som ”nærværende” og ”en der skiller sig ud”.

Efter årene på Aarhus Teater begyndte Albinus også at se sig om efter filmroller, og selv om tilbuddene ikke væltede ind til at starte med, kom der et mindre gennembrud i 1998. Han fik rollen som Stoffer I Lars von Triers dogmeklassiker ”Idioterne”, og pludselig lærte danskerne den blonde skuespiller at kende. Også instruktør Nils Malmros fik øjnene op for Albinus, da han i 2002 castede ham til rollen som sin egen far, Richard Malmros, i dramaet ”At kende sandheden”. Den rolle høstede Albinus både en Bodil- og en Robert-statuette for.

Det brede folkelige gennembrud kom dog for alvor i 2004, hvor Jens Albinus fik hovedrollen i DR-dramaserien ”Ørnen: en krimi-odyssé”. Serien havde en tung arv at løfte efter ”Rejseholdet”, der havde formået at hente den første Emmy-pris til en dansk dramaserie nogensinde.

Efter DR-succesen har Albinus og von Trier fortsat deres samarbejde i film som “Direktøren for det hele” og seneste i “Nymphomaniac”. Men det er også blevet til roller i DR-serierne ”Borgen” og ”Forbrydelsen”./ritzau/