Han forener filosofi og teologi

Den musikinteresserede ekspert i antikken Troels Engberg-Pedersen er trådt tilbage som professor i teologi, men der er stadig bøger på vej om Paulus, og så kan han få tid til at passe børnebørnene. I morgen fylder han 70 år

 Troels Engberg-Pedersen trådte tilbage som professor i teologi for snart tre år siden for at have den fornødne tid til at færdiggøre sine to bøger om Johannesevangeliet og Paulus. – Privatfoto.
Troels Engberg-Pedersen trådte tilbage som professor i teologi for snart tre år siden for at have den fornødne tid til at færdiggøre sine to bøger om Johannesevangeliet og Paulus. – Privatfoto.

Måske skulle han have prøvet kræfter med musikken og som dirigent. Interessen var der i hvert fald allerede, da Troels Engberg-Pedersen var i tyverne og godt i gang med sin universitetsuddannelse i klassisk filologi på Københavns Universitet. Men det blev i stedet filosofien og teologien, der blev forskerens fokus.

Troels Engberg-Pedersen, der har en kandidatgrad i begge fag, er da også stadig meget optaget af det projekt, som han har brugt en stor del af sin forskningstid på. Nemlig at kaste et klarere lys over de kristne tekster ved hjælp af antikkens filosofi.

”Det er et projekt, som jeg tror meget på. Vi er vant til at forstå filosofi og teologi som to adskilte sager, men hvis man går tilbage i tiden, så er der en tættere sammenhæng, end man skulle tro. Antik filosofi er jo en form for teologi, selvom der selvfølgelig også er forskelle,” siger Troels Engberg-Pedersen, som i morgen fylder 70 år.

Interessen for kristendommen havde han med fra sin opvækst på Krogerup Højskole i Nordsjælland, og den kom til at sætte sig fast i hans ungdomsår, da han gav sig i kast med læsningen af filosof og teolog K.E. Løgstrup. Troels Eng-berg-Pedersen trådte tilbage som professor i teologi for snart tre år siden for at have den fornødne tid til at færdiggøre sine to bøger om Johannesevangeliet og Paulus, men også af en mere principiel årsag. Han mener nemlig ikke, at man skal fortsætte i den videnskabelige verden, når man er over 70 år. For man er nødt til at kunne levere på et højt niveau, og når man ikke kan det længere, skal man lade de unge komme til.

Det med at overgive scenen til yngre kræfter, når man har nået en vis alder, har han dog haft lidt svært ved selv. Han har nemlig endnu flere bøger på tapetet, og han holder også stadig af at undervise på Folkeuniversitet i Aarhus (Emdrup). Ligesom han har fundet det ”kolossalt givende” at være med til at medvirke i og arrangere præsternes efteruddannelse i mange år. Men som han selv understreger, så er det jo niveauet af indsparkene, der i sidste ende er afgørende. Og han må konstatere, at han stadig kan være med.

Troels Engberg-Pedersen er heller ikke kommet langt nok væk fra universitetsverdenen til at kunne lade være med at blande sig. Han fortæller gerne, at han mener, at præster fortsat skal uddannes på et universitet, fordi det giver dem den nødvendige ballast. Og han har en klar holdning til nedskæringer på universiteterne, herunder på det teologiske fakultet.

”Da jeg sad derinde, var vi seks personer til at tage os af Det Nye Testamente. Nu er der fire ansatte til det samme antal studerende. Det er en stor svækkelse af arbejdet med de studerende og gennemslagskraften i den store verden. Man kan jo ikke undervise hjemme og tage ud i verden samtidig,” siger han.

Al fødselarens tid går dog ikke med Paulus og alle de andre, selvom han netop nu skriver på to bøger om Paulus, der udkommer i 2019.

Sammen med sin hustru har han tre børn, og to eftermiddage om ugen går med at passe børnebørnene. Troels Engberg-Pedersen hører stadig klassisk musik i alle afskygninger i hjemmet i Roskilde, men interesserer sig også for billedkunst, film og bøger. Og de må gerne være på tysk.8