Prøv avisen
Portræt

Forfatteren, der udløste Muhammed-krisen

Kåre Bluitgen er selv ateist, men har haft et stort fokus på religion i sine bøger. – Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau

Kåre Bluitgens bog om muslimernes profet Muhammed lagde kimen til den største udenrigspolitiske krise i nyere tid, men han er ikke blevet bange for at skrive om ømtålelige emner. I morgen fylder han 60 år

Kåre Bluitgen er et mangefacetteret menneske. Forfatter, aktiv socialist, globetrotter og religionskritiker er blot nogle af de prædikater, der kan sættes på ham. Men mest kendt er han nok for – uanende – at have udløst Muhammed-krisen i 2005. I morgen fylder han 60 år.

Han uddannede sig som ung til lærer og journalist. Han skulle dog ikke komme til at arbejde som nogen af delene, nej, i stedet begyndte Kåre Bluitgen at skrive bøger. Interessen for litteraturen blev allerede vakt, da han i 6. klasse cyklede ned på det lokale bibliotek, åbnede tilfældige bøger og blev opslugt af at opleve hele verden igennem tryksværte og papir.

”Men at jeg begyndte at skrive, var en tilfældighed. Min netop afdøde mor så en konkurrence, hvor man skulle skrive en bog til forlaget Gyldendal. Min blev udgivet, og jeg tænkte, at det da kunne være en spændende levevej,” siger Kåre Bluitgen.

Hans bøger har været af både skøn- og faglitterær karakter, og spørger man forfatteren selv, kan tre kernetemaer indkredse hans forfatterskab: politik, tredjeverdenslande og religion. Igennem sine rejser har han hentet inspiration, og han har oplevet militærkup i Polen, borgerkrig i Liberia og besøgt Nordkorea for at komme helt tæt på det lukkede samfund. Kåre Bluitgen er kommet frem til, at man kun igennem religionen og dens rolle til fulde kan forstå verden.

”Jeg er dybt religiøst interesseret som ateist. Det er jo kun lige i Skandinavien, vi ikke er religiøse. Hvis man vil forstå verden, er man simpelthen nødt til at sætte sig ind i de forskellige religioner,” siger Kåre Bluitgen.

Særligt islam interesserer ham, og han har skrevet flere bøger om muslimernes profet Muhammed. Han fortæller, at interessen for alvor startede, da hans børn i midten af 2000’erne gik i skole på Nørrebro i København, og han selv sad i skolebestyrelsen, hvor han oplevede, hvor lidt de muslimske elever i skolen egentlig vidste om islam. Det fik ham til at skrive bogen ”Koranen og profeten Muhammeds liv”. Forløbet omkring bogen blev indirekte årsag til Muhammed-krisen i 2005. Kåre Bluitgen havde svært ved at finde en illustrator, der turde tegne Muhammed til bogen, og da han fandt en, ville tegneren være anonym. Derfor ville Morgenavisen Jyllands-Posten teste ytringsfriheden, og avisen trykte de famøse 12 tegninger, som skabte den største udenrigspolitiske krise i nyere tid. En alvorlig tid for forfatteren, der kunne se danske flag blive brændt i mellemøstlige lande. Og det har da sat sit aftryk på hans liv, erkender han.

”På en måde vil jeg i dag sige, at det ikke påvirker mig så meget, men måske mine omgivelser ville tvivle på det. Det er klart, når det var den største krise i landet siden Anden Verdenskrig. Og når man hele tiden får at vide – nu er det sjældent, folk bruger ordet skyld – men at man er grund til det, betyder det noget. Men der er så mange dagsordener i spil, og senere finder man jo ud af, at man ikke er eneansvarlig,” siger Kåre Bluitgen.

Det har dog ikke afskrækket ham fra at berøre følelsesladede emner, han er fortsat med at skrive om islam, og hans seneste bog omhandler Nordkorea, som han besøgte i 2015.

Ud over sit virke som forfatter og debattør holder Kåre Bluitgen af cykelture og af at spille hockey. Når han kan komme til det, besøger han også stadig gerne tredjeverdenslande. I morgen går turen dog til Barcelona i Spanien, hvor den runde fødselsdag skal fejres. Kåre Bluitgen har tre børn og bor på Nørrebro i København.