Han gik med Kristeligt Dagblad under armen på vej til skole

Hans Hunderup gik som barn hver dag med Kristeligt Dagblad under armen på vej til skole. I 45 år har han drevet sit eget luftfoto-firma fra Hjørring og har fulgt dramaet om Mårup Kirke fra luften

Hans Hunderup med sine to vigtigste arbejdsredskaber, kameraet og sit Cessna 172-fly. Han har taget luftfotos overalt i landet og har de sidste mange år fra luften fulgt dramaet om den nedstyrtende skrænt ved Mårup Kirke.
Hans Hunderup med sine to vigtigste arbejdsredskaber, kameraet og sit Cessna 172-fly. Han har taget luftfotos overalt i landet og har de sidste mange år fra luften fulgt dramaet om den nedstyrtende skrænt ved Mårup Kirke. . Foto: Hunderup Luftfoto.

Et sammenfoldet Kristeligt Dagblad hørte sammen med skoletasken og madpakken til de faste ting, der skulle huskes hver morgen, når Hans Hunderup i 1950'erne gik til skole. I et af husene på vejen hen til landsbyskolen i Overlund ved Viborg boede nemlig en enkefrue, som så frem til at få avisen leveret. Ganske vist fik hun den med en dags forsinkelse, men hendes taknemmelighed var alligevel stor.

Den daglige avislevering husker nu 71-årige Hans Hunderup tilbage på med glæde. Det samme gælder minderne om barndommen i præstegården ved Asmild Klosterkirke, en af Danmarks ældste kirker. Her var hans far, Rasmus Hørning Knudsen, præst, og det var ham, der læste Kristeligt Dagblad først, inden den gik videre til enkefruen.

Til præstegårdshaven hørte en stor græsplæne, og når den unge Hans kunne se sit snit til det, lagde han sig på det grønne græs og kiggede op i himlen. Han kiggede ikke efter skyer eller prøvede at påkalde sig Guds opmærksomhed, nej, det var udelukkende på grund af flyvemaskinerne, han indtog den vandrette stilling. Præstegården i Asmild Sogn lå nemlig lige på indflyvningsruten til Karup Flyveplads, og det betød udsigt til adskillige lavtflyvende fly. Lige der begyndte Hans Hunderups interesse for flyvning. Den blev ikke mindre af, at han af og til fik lov at komme ind på selve flyvestationen, fordi hans far havde et ekstra job som såkaldt civilunderviser for rekrutterne.

Efter at have taget sin realeksamen fra Viborg Katedralskole blev det dog først den noget mere jordbundne automekanikeruddannelse, Hans Hunderup kastede sig over. Men interessen for flyvning vejede tungest, og han greb chancen, da han fik mulighed for at komme ind som sergent i flyvevåbnet. Her tog han sit flycertifikat, der senere blev suppleret med et certifikat til privatflyvning. Siden har han, bortset fra en periode som flyveleder i Karup, levet af at være på vingerne.

I 1970 oprettede han, med base i Hjørring, sin egen virksomhed, Hunderup Luftfoto. Forinden havde han lært sig selv at betjene et professionelt fotografiapparat. Som ene mand i flyet har han taget billeder for Kystdirektoratet og især markedsføringsfoto for danske havne, campingpladser, efterskoler, byggepladser og virksomheder. Han har også taget billederne til forfatter og miljøjournalist Kjeld Hansens tre bøger med titlen ”Det tabte land”.

Helt af egen interesse har han desuden fulgt udviklingen omkring Mårup Kirke ved Lønstrup tæt. I næsten 30 år har han taget luftbilleder af skrænten, der meter for meter har nærmet sig den lille kirke, efterhånden som Vesterhavet har gnavet sig ind i skrænten.

”Den kirke er jo noget, alle taler om heroppe, og det har været spændende at følge processen fra luften,” siger Hans Hunderup, der har været i kirken som koncertgænger ved flere lejligheder.

I alt har Hans Hunderup tilbragt 3500 timer i luften i sit privatfly. Det er sket uden uheld. En gang var det dog tæt på at gå galt, da han under fotograferingen af en skole havde overset en højspændingsmast, men han fik i sidste øjeblik manøvreret flyet udenom.

Han er altid alene i sit fly, og om teknikken med at styre flyet, samtidig med at han fotograferer, siger han blot: ”Det vigtigste er ikke at flyve for langsomt.”

Han nævner dog, at det har lettet gevaldigt på hans arbejde, at fotograferingen nu foregår med digitale kameraer, hvor der ikke skal skiftes film undervejs. Når han ikke flyver, er han ofte at finde i sin hangar i Sindal, hvor hans fly er parkeret sammen med to velholdte veteranbiler, som han også holder af at færdes i.

Hans Hunderup er gift med Annemette Hunderup, parret bor i Hjørring og har sammen en datter, der er arkitekt i København.