Han gjorde op med det nordiske korsflag

Skaberen af det grønlandske flag, Thue Christiansen, fylder 75 år i dag. Han er fortsat aktiv kunstner 30 år efter, at Erfalasorput blev hejst første gang

Thue Christiansen tegnede det grønlandske flag, Erfalasorput, der symboliserer den opgående sol over isen. - Privatfoto.
Thue Christiansen tegnede det grønlandske flag, Erfalasorput, der symboliserer den opgående sol over isen. - Privatfoto.

Grønland havde haft hjemmestyre i et år, da valget efter en ophedet debat faldt på kunstneren Thue Christiansens forslag til et grønlandsk flag. Det blev først hejst offentligt på Grønlands nationaldag i 1985.

Thue Christiansen er født i Maarmorilik ved Uummannaq, men voksede op i Maniitsoq. Efter realeksamen rejste han til Danmark, hvor han tog sin uddannelse på Haderslev Statsseminarium.

Efter nogle års lærergerning i Danmark flyttede Thue Christiansen til Grønland, hvor han fortsatte sin lærergerning samtidig med, at han gik ind i grønlandsk politik som medlem af partiet Siumut. Som mange andre yngre grønlandske politikere var han imod EF (nu EU). Han lavede kampagner mod medlemskabet sammen med andre yngre politikere som for eksempel Jonathan Motzfeldt og Moses Olsen. Resultatet var, at Grønland senere meldte sig ud af EF.

I forbindelse med overgangen til hjemmestyre i 1979 blev Thue Christiansen Grønlands første landsstyremedlem for kultur. Det var han i fire år, inden han blev embedsmand i Direktoratet for Kultur. Det var i sin ministertid, at Thue Christiansen arbejdede på et udkast til Grønlands flag. Det blev valgt blandt flere indkomne forslag, heriblandt et grønt kors på hvid bund. Grønlands flag, Erfalasorput, symboliserer den opgående sol over isen. Det er delt vandret i hvidt og rødt med en asymmetrisk placeret cirkel i modsatte farver og var et opgør med det nordiske korsflag, men blev holdt i Dannebrogs farver som symbol på rigsfællesskabet.

Ud over hverv som kulturminister, kunstkonsulent og kontorchef i Kulturdepartementet var Thue Christiansen også journalist i et par år, inden han for alvor sprang ud som autodidakt kunstner og designer.

Han er nok mest kendt for Erfalasorput, men også for at have tegnet frimærker og logoer, for sine udsmykningsopgaver, malerier og grafik samt for sit traditionelt grønlandsk inspirerede kunsthåndværk. I 1997 blev han udnævnt til ridder af Dannebrogordenen, og i 2002 fik han Hjemmestyrets Kulturpris i guld.

Thue Christiansen bor i dag i Uldum, hvorfra han rejser rundt i Norden og holder foredrag om grønlandske forhold. Han er for tiden næstformand i bestyrelsen for Det grønlandske Hus i Aalborg. Han udstiller i år i Island på Gallery Hvitspói i Akureyri. Thue Christiansen er gift med Katrin, med hvem han kan fejre guldbryllup til december i Uldum i Midtjylland. Parret har fået tre børn./ritzau/