Jesper Langberg har fundet roen som pensionist

Efter næsten 50 år som skuespiller forlod Jesper Langberg i 2013 spotlyset, og han nyder nu sit otium. I morgen fylder han 75 år

Jesper Langberg, da han sidste år modtog en Æres-Bodil. - Jens Astrup/Scanpix.
Jesper Langberg, da han sidste år modtog en Æres-Bodil. - Jens Astrup/Scanpix.

Det er roller som Kresten Skjern i ”Matador”, Christian Sommer i ”Sommer” og talrige optrædener i teaterforestillinger, der har gjort Jesper Langberg til en af dansk kulturlivs mest folkekære skuespillere.

I 2013 trak den ranglede og engang rødhårede skuespiller sig tilbage fra skuespilfaget efter sin 50-årsjubilæumsforestilling ”Kærestebreve” på Folketeatret. Og den beslutning har den nu mere gråhårede skuespiller ikke fortrudt.

”Jeg nyder virkelig at have mine aftener herhjemme, for det har jeg ikke prøvet, siden jeg var dreng. I alle årene har jeg jo altid skullet på teatret om aftenen”, har Jesper Langberg sagt til JydskeVestkysten.

I stedet skænker han nu på de mange friaftener sine tidligere kolleger en tanke, når klokken nærmer sig 20.00, og han normalt også bevægede sig mod teatret. Jesper Langberg kommer fra en ren skuespilfamilie. Både forældrene, Sigurd og Karna, og den mindst lige så kendte storebror, Ebbe, var alle skuespillere.

Gennembruddet kom allerede tidligt for den unge Jesper, der spillede sine første roller i 1965 i film som ”Flådens friske fyre”, ”Pigen og millionæren” og ”Een pige og 39 sømænd”. Gennemgående roller som Jens i ”Mig og min lillebror”-filmene og den håbløse politiassistent Mortensen i de første ”Olsen Banden”-film var også med til at forme karrieren, før Langberg i 1978 landede karrierens glansrolle som Mads Skjerns bankuddannede lillebror, Kresten, i serien ”Matador”.

Ved siden af film- og tv-karrieren var Langberg fastansat på Det Kongelige Teater i 20 år, og han har spillet med i et utal af teaterstykker siden gennembruddet i 1968, blandt andet som Gyldenstjerne i ”Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde” på netop Det Kongelige Teater.

I 1993 fik Langberg en Bodil for bedste birolle i filmatiseringen af bogen ”Det forsømte forår”, og i 2014 fik han tildelt en Æres-Bodil for sin karrieres lange bidrag til dansk film.

Jesper Langberg har været gift tre gange, og han har også fået tre børn. I dag lever han dog alene. I 2013 udgav han erindringsbogen ”Ikke et sekund spildt”./ritzau/