Han har moderniseret bibliotekskulturen

Erland Kolding Nielsen har altid været bidt af bøger. I dag fylder han 70 år, og samtidig takker han af efter 30 år i spidsen for Det Kongelige Bibliotek

 Erland Kolding Nielsens 31 år på Det Kongelige Bibliotek har været præget af store forandringer, og han har blandt andet stået i spidsen for digitaliseringen af samlingen. –
Erland Kolding Nielsens 31 år på Det Kongelige Bibliotek har været præget af store forandringer, og han har blandt andet stået i spidsen for digitaliseringen af samlingen. – . Foto: Mik Eskestad/Polfoto.

Erland Kolding Nielsen kunne læse, allerede inden han begyndte i første klasse, men det var imidlertid hverken tegneserier eller eventyr, han først gik i gang med. Derimod kastede han sig videbegærligt over rigsarkivar A.D. Jørgensens ”40 fortællinger af Fædrelandets historie” fra 1882, og det var blandt andet den bog, der lagde grundstenen til hans karriere som historiker.

Oplysningen kom i et interview i Kristeligt Dagblad for et halvt år siden, hvor han fortalte om sit lange arbejdsliv med bøger. Et arbejdsliv, der officielt sluttede i denne uge, hvor han holdt nytårskur og afskedsreception for sine medarbejdere på Det Kongelige Bibliotek. At han i dag fylder 70 år, er kun den indirekte anledning til den selvvalgte pensionering. Når det skal være netop nu, skyldes det, at han i efteråret fik konstateret kræft i bugspytkirtlen og derfor nu har behov for at trække sig tilbage efter tre årtiers tjeneste som direktør for landets fornemste bibliotek.

Det har været 31 år med store forandringer, og Erland Kolding Nielsen kan bryste sig af at være en af dem, der førte den klassiske bibliotekskultur ind i den moderne tid. Da han blev ansat i 1986 af den daværende kulturminister, Mimi Jakobsen, var han manden, der skulle effektivisere og omstrukturere den store organisation, og det var ham, der stod i spidsen, da biblioteket flyttede ind i Den Sorte Diamant ved havnekajen i København. Han har ligeledes ført an i processen med at digitalisere samlingen, og det er hans fortjeneste, at Det Kongelige Bibliotek er i besiddelse af klenodier som blandt andet H.C. Andersens sidste manuskripter og Carsten Niebuhrs dagbøger.

Sin tidligste barndom havde Erland Kolding Nielsen i Frøslev. Her underviste hans far i Fårhuslejren, der efter Besættelsen var hjemsted for landsforrædere. Allerede som otteårig mistede han faderen, der døde, lige efter han havde holdt en stor båltale til sankthans ved Skjern Å i 1954. Tilbage stod moderen med eneansvaret for Erland Kolding Nielsen og hans lillesøster. De tre flyttede rundt og boede forskellige steder på Fyn og i Jylland, inden de slog sig ned i Aarhus, hvor moderens søster boede.

Her begyndte Erland i 2. klasse, men han blev ret hurtigt af skoleinspektøren flyttet op i 4. klasse, fordi han var noget kvikkere end klassekammeraterne og kedede sig i timerne. Efter mellemskolen på Aarhus Katedralskole skulle han på gymnasiet, og moderen valgte af økonomiske årsager Birkerød Statsskole, som var en kostskole, hvor han kunne få friplads. Herfra blev han nysproglig student i 1965 og kom derefter ind på historiestudiet på Københavns Universitet. Inden han i 1986 blev overbibliotekar og senere direktør for Det Kongelige Bibliotek, var han blandt andet ekstern lektor ved Københavns Universitet og uddannelsesleder ved Danmarks Biblioteksskole.

Historiefaget lå ligefor, især på grund af en dygtig og inspirerende historielærer i gymnasiet, men Erland Kolding Nielsen var også som ung interesseret i musik og spiller både klaver og violin.

Erland Kolding Nielsen er gift med forskningsbibliotekar og musikforsker Inger Sørensen. Parret bor i Virum. Fra sit første ægteskab er han far til to voksne børn.

Pr. den 1. januar er Danmarks to største national- og forskningsbiblioteker, Statsbiblioteket i Aarhus og Det Kongelige Bibliotek i København, samlet under én organisation under navnet Det Kongelige Bibliotek. Svend Larsen er ny direktør og udtaler i den forbindelse: ”Jeg ser frem til arbejdet, som jeg går til med stor respekt for den indsats, Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, har ydet gennem mange år.”